Επιλεγμένα

Βρέθηκε εξωπλανήτης σε κατοικήσιμη ζώνη που διαθέτει νερό

Από στις 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και σημαντική ανακοίνωση έκανε η NASA. Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Άγγελο Τσιάρα, ερευνητή του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) εντόπισε υδρατμούς στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη που έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης και βρίσκεται στην αποκαλούμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του άστρου του. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της NASA, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ίχνη νερού στην ατμόσφαιρα εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του

Πρόκειται για τον πλανήτη Κ2-18b ο οποίος εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler το 2015. Ο εξωπλανήτης αυτός βρίσκεται 110 έτη φωτός μακριά από την Γη στον αστερισμό του Λέοντα και έχει μάζα περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Οι ακριβείς, ωστόσο, συνθήκες στην επιφάνειά του, καθώς και εάν υπάρχει και εκεί νερό σε υγρή μορφή, δεν είναι ακόμη γνωστές.

Όπως είναι φυσικό ο Κ2-18b θα αποτελέσει τώρα στόχο των επιστημόνων για να εξακριβώσουν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν. Περισσότερες πληροφορίες για την ανίχνευση και την μελέτη εξωπλανητών, καθώς και για την συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη, μπορείτε να αντλήσετε από την ψηφιακή παράσταση Ζωή στο Σύμπαν, καθώς και στο βιβλίο που την συνοδεύει.

Ο Άγγ. Τσιάρας αποφοίτησε το 2014 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το UCL το 2017, ειδικευόμενος στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Κ2-18b. Credit: ESA/Hubble, M. Kornmesser

Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.