- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Τα μυόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των αποθηκευμένων σε σφραγισμένα βαρέλια πυρηνικών αποβλήτων
Τα μυόνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθεί εάν λείπουν ράβδοι χρησιμοποιημένου καυσίμου από τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για να αποθηκευθεί απόβλητο πυρηνικό υλικό.
Οι άχρηστες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου τυπικά αποθηκεύονται σε ατσάλινα βαρέλια διαμέτρου 3 μέτρων τα οποία χωράνε από 20 μέχρι και 30 δεσμίδες ράβδων καυσίμου. Όμως όταν ένα βαρέλι σφραγιστεί, δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί πόσες δεσμίδες υπάρχουν μέσα ή κυρίως, εάν κάποιες λείπουν, χωρίς να ανοιχθεί. Τώρα, ο J. Matthew Durham του Εθνικού Εργαστηρίου του Los Alamos, στο Νέο Μεξικό και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την παρακολούθηση των κοσμικών ακτίνων μυονίων που περνούν μέσω ενός βαρελιού. Όπως λένε: οι επιθεωρητές του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο αυτή για να επαληθεύσουν ότι δεν αποσπάστηκαν πυρηνικά καύσιμα από εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών.
Η μέθοδος περιλαμβάνει την τοποθέτηση ανιχνευτών μυονίων στις αντίθετες πλευρές ενός βαρελιού αποθήκευσης και την παρακολούθηση των τροχιών των μυονίων που περνούν μέσω των βαρελιών. Τα μυόνια εύκολα διαπερνούν το παχύ εξωτερικό περίβλημα του βαρελιού και οι τροχιές τους επηρεάζονται ιδιαίτερα από την παρουσία βαρέων στοιχείων όπως το πλουτώνιο. Η ομάδα έλεγξε τη μέθοδό της σε βαρέλι στο Εθνικό Εργαστήριο του Idaho (Αϊντάχο), το οποίο περιέχει 24 οπές αποθήκευσης για δεσμίδες ράβδων καυσίμου, από τις οποίες έξι είναι άδειες.
Προηγούμενες μετρήσεις από την ομάδα επέτρεψαν να εννοηθεί ότι η γωνία σκέδασης των μυονίων ήταν ευαίσθητη στις ελλείπουσες ράβδους. Όμως οι μετρήσεις έγιναν σε μια πολύ μικρή περιοχή του βαρελιού για να θεωρηθούν καθοριστικές. Στα νέα πειράματα, η ομάδα έκανε μετρήσεις σε όλο το βαρέλι, τοποθετώντας ανιχνευτές σε εννέα διαφορετικούς σχηματισμούς. Επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα πειράματά τους και έδειξαν ότι θα μπορούσαν να εντοπίσουν περιοχές του βαρελιού που είχαν τουλάχιστον δύο ελλείπουσες δεσμίδες καυσίμου. Η ομάδα θεωρεί ότι η αύξηση του χρόνου μέτρησης ή η χρήση μεγαλύτερων ανιχνευτών που συλλαμβάνουν περισσότερα μυόνια θα μπορούσε να καταστήσει τη μέθοδο αρκετά ευαίσθητη για να εντοπίσει μια μόνο ελλείπουσα δεσμίδα.
Πηγή: American Physical Society
Περισσότερα στη δημοσίευση: Verification of Spent Nuclear Fuel in Sealed Dry Storage Casks via Measurements of Cosmic-Ray Muon Scattering. Physical Review Applied.