Επιλεγμένα

ESA: Προετοιμασίες για το επικό ταξίδι του διαστημικού σκάφους BepiColombo για τον πλανήτη Ερμή (video)

Από στις 12 Οκτωβρίου 2018

Ο προγραμματισμός είναι για τις 20 Οκτωβρίου. Τότε σχεδιάζεται το ξεκίνημα της αποστολής BepiColombo για το μικρότερο, πιο εσωτερικό και ελάχιστα εξερευνημένο βραχώδη πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος. Η συγκεκριμένη θα είναι η πρώτη αποστολή της Ευρώπης στον πλανήτη Ερμή που σχεδιάζεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή ESA και την Ιαπωνικής JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) και αποτελείται από δυο επιστημονικά τροχιακά οχήματα: το MPO (Mercury Planetary Orbiter) της ESA και του MMO (Mercury Magnetospheric Orbiter) της JAXA. Η μονάδα που θα μεταφέρει τα δυο οχήματα, η MTM (Mercury Transfer Module) κατασκευάστηκε από την ESA και θα μεταφέρει τα δυο τροχιακά χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ηλιακής ηλεκτρικής προώθησης και περάσματα βαρυτικής βοήθειας από πλανήτες.

Η διεθνής αποστολή BepiColombo, θα ακολουθήσει μια σύνθετη διαδρομή προς τον πλανήτη Ερμή. Περιλαμβάνοντας εννιά πλανητικές προσεγγίσεις και ταξιδεύοντας μια συνολική απόσταση εννιά δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, σε μια περίοδο επτά ετών, η αποστολή θα είναι μια από τις πιο περίπλοκες διαδρομές. Το video που ακολουθεί θα βοηθήσει να γίνει αντιληπτή η περιπλοκότητα του εγχειρήματος. Μετά την άφιξη στον πλανήτη των άκρων το 2025, θα περάσει τουλάχιστον ένα χρόνος σε τροχιά για τη συγκέντρωση δεδομένων για τη σύνθεση του Ερμή, την πυκνότητα, το μαγνητικό του πεδίο και την εξώσφαιρα, καθώς θα διερευνηθεί η αλληλεπίδραση του πλανήτη με τον ηλιακό άνεμο. Πριν από όλα αυτά όμως προηγείται η ασφαλής δραπέτευση από τον μητρικό πλανήτη, τη Γη, και η ενεργοποίηση των συστημάτων για την λήψη οδηγιών από τον κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Μεταξύ των τεσσάρων εσωτερικών πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος, ο Ερμής είναι ο μικρότερος και πολύ πυκνός, με τον διευρυμένο πυρήνα σιδήρου να κυριαρχεί στην εσωτερική του δομή. Καθώς είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης υπάρχουν εξαιρετικά ακραίες θερμοκρασίες στην επιφάνειά του, από περίπου +430 βαθμούς Κελσίου μέχρι -180 βαθμούς Κελσίου. Έχει σταθερά σκιασμένες περιοχές στους πόλους του που δεν δέχονται ηλιακό φως ποτέ και έτσι επιτρέπουν τον πάγο να υπάρχει στο έδαφός τους. Η γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του αρχαίου Ερμή δείχνει σημάδια παρελθόντος με ηφαιστειακή και τεκτονική δραστηριότητα, αλλά και διαβρώνεται από το σκληρό διαστημικό του περιβάλλον. Περισσότερα στοιχεία για τον πλανήτη Ερμή μπορεί κάποιος να βρει στον ιστότοπο της ESA.

Η αποστολή BepiColombo σχεδιάζεται να εκτοξευθεί, με πύραυλο Ariane 5, στις 4:45 ώρα Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου.

Δείτε το video με απεικόνιση της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αποστολή:

Νέο video (13 Οκτωβρίου 2108)

Παρακολουθείστε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του εγχειρήματος (Μέρος 1)

 

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.