- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Elysium Planitia: Φωτογραφία του πλανήτη Άρη με την περιοχή προσεδάφισης της αποστολής που θα μελετήσει το εσωτερικό του
26 Νοεμβρίου 2018: λίγο πριν από τις 10 ώρα Ελλάδας, η αποστολή της NASA InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) θα γίνει η πρώτη που προορίζεται να μελετήσει το εσωτερικό του πλανήτη Άρη. [Παρακολουθείστε μέσω του egno.gr τα όσα σχετικά μεταδίδει τη τηλεόραση της NASA]. Η γνώση σχετικά με το εσωτερικό του κόκκινου πλανήτη θα προσφέρει πληροφορίες στους επιστήμονες σχετικά με το σχηματισμό των βραχωδών πλανητών στο Ηλιακό μας Σύστημα, καθώς και σχετικά με την εξέλιξη των εξωπλανητών που περιφέρονται γύρω από άλλα άστρα.
Καθώς η μελέτη της αποστολής InSight εστιάζεται στην ανίχνευση του εσωτερικού του πλανήτη, η γεωλογία της επιφάνειας δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του τόπου προσεδάφισης, όπως σε άλλες αποστολές. Ωστόσο, ως στόχος προσδιορίστηκε μια επίπεδη, σταθερή επιφάνεια στην περιοχή Elysium Planitia, η οποία καταγράφηκε από την κάμερα του Mars Express της ESA στις 29 Φεβρουαρίου 2016.
Στην εικόνα φαίνεται η περιοχή Elysium Planitia που η κεντρική της περιοχή βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα από τη σκούρας περιοχή [κάτω δεξιά], η οποία περιλαμβάνει τον κρατήρα Gale, την περιοχή όπου εξερευνά το ρόβερ της NASA Curiosity. Η περιοχή προσεδάφισης βρίσκεται πιο κάτω από εκεί όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Elysium Mons, που στην φωτογραφία φαίνεται ως χαρακτηριστικά φωτεινότερο τόξο στο κέντρο της εικόνας.
Η ESA υποστηρίζει ήδη την αποστολή InSight με το δικό της δίκτυο σταθμών εδάφους που παρακολουθούν την αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού από την εκτόξευσή της το Μάιο του 2018. Το Trace Gas Orbiter (TGO), συνεργασία ESA-Roscosmos, της αποστολής ExoMars η οποία έφθασε στον Άρη τον Οκτώβριο του 2016, είναι έτοιμο να υποστηρίξει την αναμετάδοση δεδομένων από το InSight μερικές φορές τη μέρα αφού προσγειωθεί, όπως απαιτείται. Το ExoMars θα είναι επίσης προετοιμασμένο για να υποστηρίξει, σε αίτημα της NASA, κατά περίπτωση αναμετάδοση επαφών με το InSight σε περιπτώσεις έκτακτων απαιτήσεων.
Πηγή: ESA