- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η μελλοντική αποστολή Lagrange της ESA για την παρακολούθηση του Ήλιου
Ο διαστημικός καιρός περιγράφει το εναλλασσόμενο περιβάλλον σε όλο το Ηλιακό Σύστημα, που διαμορφώνεται από την ενεργητική και απρόβλεπτη φύση του Ήλιου. Ο ηλιακός άνεμος, οι ηλιακές εκλάμψεις και οι εκτοξεύσεις μάζας του ηλιακού στέμματος μπορούν να οδηγήσουν σε γεωμαγνητικές καταιγίδες στην Γη, που ενδεχομένως να καταστρέψουν δορυφόρους στο διάστημα και τις τεχνολογίες που υπόκεινται σε αυτούς, καθώς και την υποδομή στο έδαφος.
Η μελλοντική αποστολή Lagrange της ESA σχεδιάζεται να έχει σταθερή θέα στον Ήλιο. Ο δορυφόρος, με τοποθέτηση στο πέμπτο σημείο Lagrange, θα στέλνει νωρίς προειδοποίηση ενδεχομένως επιβλαβούς ηλιακής δραστηριότητας πριν επηρεάσει δορυφόρους σε τροχιά ή δίκτυα ενέργειας στο έδαφος, παρέχοντας στους διαχειριστές τους το χρόνο να δράσουν για να προστατεύσουν ζωτικές υποδομές. [Εικόνα κειμένου: Τα σημεία Lagrange, στην ουράνια μηχανική, είναι θέσεις στον τροχιακό σχηματισμό δυο μεγάλων σωμάτων (για παράδειγμα Ήλιος-Γη), όπου ένα μικρό αντικείμενο (ένας δορυφόρος), που επηρεάζεται μόνο από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τα δυο μεγάλα σώματα, θα παραμένει σε ισορροπία – στη θέση του – σε σχέση με τα δυο αυτά σώματα].
Η ESA τώρα εργάζεται με την Ευρωπαϊκή βιομηχανία για να αξιολογήσει επιλογές για το διαστημικό σκάφος και της αποστολής της, με τις αρχικές προτάσεις να αναμένονται νωρίς το 2020.
Πηγή: ESA