- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν με ποιο τρόπο δημιουργήθηκε η ζωή μετά τη Μεγάλη Έκρηξη
Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και το ερώτημα πώς ξεκίνησε η ζωή έχουν συνεπάρει τους επιστήμονες για δεκαετίες, όμως τώρα νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA) υποστηρίζει ότι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη Μεγάλη Έκρηξη είναι διαφορετικές από αυτές που νομίζουμε. Η Μεγάλη Έκρηξη, που ως θεωρία αναπτύχθηκε το 1927, θεωρήθηκε η πλέον αξιόπιστη επιστημονική εξήγηση για το πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Υποστηρίζει ότι μέσω μιας διαδικασίας επέκτασης και έκρηξης δημιουργήθηκε αέριο υδρογόνο το οποίο οδήγησε στο σχηματισμό των άστρων και ο θάνατός τους (υπερκαινοφανής) οδήγησε στη δημιουργία της ζωής.
Ερευνητές [Snezhana Abarzhi και Annie Naveh] από τη Σχολή Μαθηματικών Επιστημών του UWA πραγματοποίησαν μια μαθηματική ανάλυση των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από μια υπερκαινοφανή έκρηξη. Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου παρόλο που η υπερκαινοφανής έκρηξη ήταν βίαιη δεν ήταν τόσο τυρβώδης και ταχεία όπως προηγουμένως εθεωρείτο. Όπως αναφέρουν, ενώ παραδοσιακά θεωρήθηκε ότι η τυρβώδης ροή ήταν ο μηχανισμός για τη μεταφορά και συσσώρευση ενέργειας που οδήγησε στο να σχηματιστούν οι χημικές ουσίες στην υπερκαινοφανή έκρηξη, ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν η τυρβώδης κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα μια αργή διαδικασία κατά την οποία εντοπίστηκαν και παγιδεύτηκαν θερμά σημεία ενέργειας, οδηγώντας στο σχηματισμό, για παράδειγμα σιδήρου, χρυσού και αργύρου από άτομα που παρήχθησαν από τη Μεγάλη Έκρηξη.
Τα ευρήματα θεωρούνται ότι είναι σημαντικά επειδή αμφισβητούν την κατανόησή μας για τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και για το πώς διαμορφώθηκε η ζωή. Οι ερευνήτριες δηλώνουν συνεπαρμένες που βλέπουν την πολυπλοκότητα του τρόπου που το σύμπαν μπορεί να έχει διαμορφωθεί. «Τα ανθρώπινα όντα ουσιαστικά ξεκίνησαν ως άτομα υδρογόνου και ενέργεια που στροβιλίζονται για να δημιουργήσουν άλλα χημικά στοιχεία και αυτές οι αλληλεπιδράσεις να οδηγήσουν στη ζωή», αναφέρουν. «Η δημιουργία της ζωής στη Γη πάντα θα συναρπάζει και θα μας προκαλεί, αφήνοντας περισσότερες ερωτήσεις από απαντήσεις, όμως αυτή η τελευταία έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς προέκυψε η ύπαρξή μας».
Πηγή: UWA
Περισσότερα στη δημοσίευση: Supernova, nuclear synthesis, fluid instabilities, and interfacial mixing. PNAS.