Επιλεγμένα

Πλησιάζει η ημέρα ενός σημείου καμπής για την ανθρωπότητα: η αναθεώρηση του μετρικού μας συστήματος (video)

Από στις 14 Νοεμβρίου 2018

Στις 16 Νοεμβρίου, στις Βερσαλίες στη Γαλλία, αντιπρόσωποι από 57 χώρες αναμένεται να γράψουν ιστορία. Θα ψηφίσουν για τη δραματικότερη αλλαγή του διεθνούς συστήματος που υποστηρίζει την παγκόσμια επιστήμη και το παγκόσμιο εμπόριο. Αυτή η απλή πράξη θα υλοποιήσει τελικά το όνειρο, εδώ και 150 χρόνια, των επιστημόνων για ένα σύστημα μετρήσεων που βασίζεται αποκλειστικά σε αμετάβλητες θεμελιώδεις ιδιότητες της φύσης. Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων, το γνωστό και ως SI, ανεπίσημα γνωστό και ως μετρικό σύστημα – ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος μετρούσε τα πάντα από τον καφέ μέχρι το σύμπαν – θα αλλάξει με ένα τρόπο που είναι περισσότερο ριζικός από οποιονδήποτε υπήρξε από την ίδρυσή του μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Θα είναι ένα σημείο καμπής για την ανθρωπότητα!

Πολύ συχνά, είμαστε μακάρια απληροφόρητοι για τον τεράστιο αριθμό ακριβέστατων μετρήσεων που κάνουν τη σύγχρονη ζωή δυνατή. Για παράδειγμα, κάθε συστατικό ενός smartphone – ο επεξεργαστής, η μνήμη, το μικρόφωνο και η οπτική κάμερα – εξαρτάται από μια υποδομή σχολαστικά μετρημένων και ελεγμένων επιστημονικών αρχών, υλικών, εργαλείων και διαδικασιών που συνδυάζονται για να σιγουρευτεί ότι το τηλέφωνο μπορεί να κάνει αξιόπιστες κλίσεις, να στέλνει μηνύματα, να έχει πρόσβαση στο internet και να χρησιμοποιεί GPS για να μας βοηθήσει να περιηγηθούμε. Οι μετρήσεις κάνουν τον κόσμο να γυρίζει.

Αυτή η παγκόσμια υποδομή μέτρησης προέρχεται από το αρχικό Γαλλικό μετρικό σύστημα, το οποίο επινοήθηκε το 1790 για να είναι «για όλους τους καιρούς και όλους τους ανθρώπους», επειδή οι μονάδες του είναι τελικά βασισμένες στην ίδια τη φύση. Το χιλιόγραμμο (το κιλό) ήταν η μάζα ενός λίτρου νερού. Το μέτρο ορίστηκε ως το ένα δεκάκις εκατομμυριοστό της απόστασης από το Βόρειο Πόλο μέχρι τον ισημερινό. Όμως αυτές οι μονάδες πρέπει να είναι ενσωματωμένες σε φυσικά αντικείμενα, όπως τη ράβδο του ενός μέτρου και ένα κομμάτι μέταλλο που χρησιμεύει ως χιλιόγραμμο: αντικείμενα που θα μπορούσε να φθείρονται και σίγουρα δεν είναι διαθέσιμα «για όλους τους καιρούς και όλους τους ανθρώπους».

Στις 16 Νοεμβρίου του 2018, οι ειδικοί των μετρήσεων του κόσμου αναμένεται να αναθεωρήσουν του Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI), αυτή τη φορά αποδεχόμενοι ένα σύστημα που δεν εξαρτάται από φυσικά αντικείμενα. Αντιθέτως, θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ταχύτητα του φωτός και σε άλλες «σταθερές» των φυσικών επιστημών, παράγοντας ένα σύστημα μετρήσεων που μπορεί αληθινά και τελικά να είναι για όλους τους καιρούς και όλους τους ανθρώπους. Αυτές οι σταθερές είναι κεντρικές σε ένα σύνολο καλά θεμελιωμένων επιστημονικών αρχών. Είναι η ραχοκοκαλιά της συνεχώς διευρυνόμενης γνώσης μας των φυσικών νόμων, όπως ο γνωστός σε όλους E=mc^2 του Einstein, που περιγράφει πως μάζα και ενέργεια συμπεριφέρονται σε όλο το σύμπαν.

Αυτές οι επιστημονικές αρχές είναι οι ίδιες που ήδη χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κόσμο στον οποίο παρακολουθούμε επίπεδες τηλεοράσεις, πλοηγούμαστε στο βαθύ διάστημα και εξερευνούμε κβαντικούς υπολογιστές. Αυτό το αναθεωρημένο σύστημα μέτρησης υπόσχεται να βοηθήσει να οδηγηθούμε σε τεχνολογικές καινοτομίες που δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε.

Πηγή: NIST

Σημείωση egno.gr: Στο θέμα θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.

Προς το παρόν δείτε το video:

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.