- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Είναι οι παγκόσμιες σταθερές, σταθερές και κοντά σε μαύρες τρύπες; Μελέτη-μέτρηση στην περιοχή του κέντρου του Γαλαξία μας
Οι νόμοι της φυσικής όπως τους γνωρίζουμε υποθέτουν ότι οι παγκόσμιες φυσικές σταθερές είναι ακριβώς αυτό – παγκόσμιες και σταθερές. Ακόμη πολλές εναλλακτικές στην γενική σχετικότητα υποστηρίζουν ότι αυτές οι «σταθερές» είναι χωροχρονικά εξαρτώμενες, με ορισμένες θεωρίες να προβλέπουν αλλαγές κάτω από ισχυρά βαρυτικά πεδία. Αναζητώντας σημάδια μεταβολής στην σταθερά λεπτής υφής (α), ο Aurelien Hees του SYRTE (Systèmes de Référence Temps-Espace) στο Observatoire de Paris-Université PSL και οι συνεργάτες του ανάλυσαν τα φάσματα πέντε άστρων που περιφέρονται κοντά στην κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα (SMBH) του Γαλαξία μας. Βρίσκοντας την αναμενόμενη τιμή, η μελέτη είναι η πρώτη που περιορίζει την α κοντά σε ένα τέτοιο αντικείμενο τόσο μεγάλης μάζας.
Η σταθερά α ορίζει πώς τα φορτισμένα σωματίδια αλληλεπιδρούν μέσω της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης και προσδιορίζει τα ενεργειακά επίπεδα του ηλεκτρονίου στα άτομα. Όποιες μεταβολές στην τιμή της α θα πρέπει να φαίνονται ως μετατοπίσεις στη συχνότητα των ατομικών φασμάτων απορρόφησης. Για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν αυτό το σημάδι, ο Hees και οι συνεργάτες του επέλεξαν γιγάντια άστρα των οποίων οι ατμόσφαιρες παρουσιάζουν γραμμές απορρόφησης από πολλαπλά είδη ατόμων. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάθε μια από αυτές τις γραμμές απορρόφησης θα πρέπει να επηρεάζεται διαφορετικά εάν η α μεταβάλλεται. Οι διαφορές αυτές θα έκαναν την υπογραφή των μεταβολών της α να διακρίνεται από άλλες μετατοπίσεις μη σχετικές σε τέτοιες μεταβολές, όπως εκείνες λόγω των κινήσεων των άστρων, που διαταράσσουν κάθε γραμμή απορρόφησης με τον ίδιο τρόπο.
Η ομάδα βρήκε ότι αν η τιμή της α μεταβάλλεται με την απόσταση των άστρων από την SMBH, είναι κατά λιγότερο από 1/10.000 της υφιστάμενης τιμής. Αυτός ο περιορισμός είναι μεγαλύτερος από ότι είχε επιτευχθεί κατά τις προηγούμενες μετρήσεις της α κοντά σε άστρα λευκούς νάνους, παρόλο που εκείνες οι αρχικές μελέτες διερεύνησαν ισχυρότερα βαρυτικά πεδία. Μελλοντικές παρατηρήσεις άστρων ακόμη πιο κοντά στην SMBH θα περιορίσει την α για ακόμη ισχυρότερα πεδία.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τα τηλεσκόπια Gemini, Keck και Subaru στη Hawaï.
Πηγή: American Physical Society
Δείτε επίσης: Une nouveau test des variations de la constante de structure fine
Περισσότερα στη δημοσίευση: Search for a Variation of the Fine Structure Constant around the Supermassive Black Hole in Our Galactic Center. Physical Review Letters.