Επιλεγμένα

Επιστήμονες φέρνουν στο φως τα πρώτα απολιθώματα βρέφους τυραννόσαυρου που βρέθηκαν ποτέ

Από στις 27 Ιανουαρίου 2021

«Οι τυραννόσαυροι παρουσιάζονται με δεκάδες σκελετών και χιλιάδες μεμονωμένων οστών ή μέρος σκελετών», αναφέρει ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης, Mark Powers, διδακτορικός σπουδαστής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Alberta. Ο σπουδαστής αποτελεί μέρος ομάδας ερευνητών η οποία δημοσίευσε την σε βάθος μελέτη σχετικά με ένα συγκλονιστικό εύρημά της: τα απολιθώματα του πρώτου εμβρύου τυραννόσαυρου που ανακαλύφθηκε ποτέ!

Τα αποτελέσματα ρίχνουν φως στον τρόπο που μεγάλωναν και αναπτύχθηκαν οι εμβληματικοί δεινόσαυροι. Μέχρι τώρα «παρόλο τον πλούτο των δεδομένων για τη βιολογία του τυραννόσαυρου, τα μικρότερα αναγνωρίσιμα άτομα είχαν ηλικία τρία με τέσσερα χρόνια, πολύ μεγαλύτερα από τότε που θα είχαν εκκολαφθεί. Ούτε αυγά τυραννόσαυρου ούτε έμβρυα δεν είχαν βρεθεί, ακόμη και μετά από 150 χρόνια έρευνας, μέχρι τώρα».

Η μελέτη, υπό την ηγεσία του Greg Funston, απόφοιτου του Πανεπιστημίου της Alberta, εστίασε σε δυο ενδιαφέροντα απολιθώματα: ένα μικρό νύχι από δάκτυλο ποδιού ενός Αλβερτόσαυρου (Albertosaurus sarcophagus) που βρέθηκε κοντά στο χωριό Morrin, και μια μικρή κάτω γνάθο ενός Δασπλητόσαυρου (Daspletosaurus horneri) που βρέθηκε στην Montana. Το νύχι είναι ηλικίας περίπου 71,5 εκατομμυρίων ετών και η γνάθος περίπου 75 εκατομμυρίων ετών. «Η ανακάλυψη του εμβρυακού υλικού είναι ένα τεράστιο εύρημα στις προσπάθειές μας να κατανοήσουμε πώς άρχισαν τη ζωή τους ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς και χαρισματικούς δεινόσαυρους, αλλά και πώς μεγάλωσε στο τεράστιο μέγεθός του», ανέφερε ο Powers. «Παρέχει ένα πολύ χρήσιμο – που μέχρι τώρα έλειπε – στοιχείο που αναπαριστά το εναρκτήριο σημείο για την ανάπτυξη του τυραννόσαυρου».

Το απολίθωμα της κάτω γνάθου του Δασπλητόσαυρου, ενός από τα πρώτα βρέφη δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Τα νέα πρωτοφανή ευρήματα έχουν πολλά να διδάξουν στους ερευνητές. Σύμφωνα με τον Powers, υπάρχουν δυο αναπάντεχα αποτελέσματα: το πρώτο ότι τα δόντια του μικρού τυραννόσαυρου είναι διακριτά από τα δόντια των μεγαλύτερων ατόμων – μη έχοντας ακόμη αναπτύξει αληθινή οδόντωση κατά μήκος της πλευράς που κόβει, όπως είναι τα εμβληματικά των νεαρών μέχρι των ενηλίκων. Το δεύτερο ήταν το εκτιμώμενο μέγεθος των εμβρύων. Το δείγμα που ανήκει στο νύχι του δακτύλου εκτιμήθηκε ότι είναι περίπου 110 εκατοστά μακρύ, ενώ αυτό του οστού της γνάθου περίπου 71 εκατοστά.

Το διάγραμμα συγκρίνει το μέγεθος ενός πλήρους ανάπτυξης Αλβερτόσαυρου με αυτό του παλαιοντολόγου Greg Funston και των δυο εμβρύων δεινοσαύρου των οποίων το νύχι του ποδιού και της γνάθου αναγνωρίστηκαν στη μελέτη.

Οι εκτιμήσεις των μεγεθών ταιριάζουν πολύ καλά με έναν υποθετικό νεοσσό που προτάθηκε από τον Αμερικανοκαναδό παλαιοντολόγο Dale Russell το 1970. Είναι εκπληκτικό ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις γνώσεις του Dale Russell για την ανάπτυξη του τυρανόσαυρου. «Αυτό είναι αναπάντεχο και κάπως σουρεαλιστικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο Dale Russell, «καθώς η μελέτη δημοσιεύθηκε σε ένα ειδικό τεύχος του Canadian Journal of Earth Sciences προς τιμήν του Dale Russell για την συνεισφορά του στο πεδίο της παλαιοντολογίας».

Πηγή: University of Alberta

Περισσότερα στη δημοσίευση: Baby tyrannosaurid bones and teeth from the Late Cretaceous of western North America. Canadian Journal of Earth Sciences.

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής