- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Σύμπαν: Έναν νέου τύπου κοσμικό «λαμπτήρα» με αέριο νέον, δείχνουν οι αστρονόμοι
Ένα καινούριο φως δήλωσε την παρουσία του. Ένα καινούριο αστέρι, ένας νέος τύπος άστρου που ποτέ πριν δεν είχε φανεί στην περιοχή των ακτίνων Χ, έκανε την εμφάνισή του. [Έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε για την πολυπλοκότητα του Κόσμου!] Το παράξενο αυτό άστρο σχηματίστηκε μετά τη σύγκρουση και τη συγχώνευση των λευκών νάνων. Γνωρίζετε, απομεινάρια άστρων όπως ο Ήλιος μας, όταν η ζωή τους ολοκληρώνεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αντί να καταστρέψει ο ένας λευκός νάνος τον άλλον στη σύγκρουσή τους, τα αστρικά υπολείμματα αυτά διαμόρφωσαν ένα νέο αντικείμενο που πλέον λάμπει στην περιοχή των ακτίνων Χ.
Το αντικείμενο αρχικά ανακαλύφθηκε το 2019 και μια ομάδα αστρονόμων υπό την ηγεσία της Lidia Oskinova, του Πανεπιστημίου του Potsdam, στη Γερμανία, ξεκίνησε τη μελέτη του χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, XMM-Newton της ESA. Τότε, οι αστρονόμοι ήδη ανέφεραν ότι το αντικείμενο έχει πολύ μεγάλης ταχύτητας ανέμους και είναι τόσο φωτεινό, και έτσι πολύ μεγάλης μάζας, για να είναι ένας κανονικός λευκός νάνος. Οι αστρονόμοι πρότειναν ότι το αντικείμενο είναι ένας νέος τύπος άστρου που επέζησε από τη σύγκρουση των δυο λευκών νάνων.
Βασισμένοι σε νέες πληροφορίες από το XMM-Newton, η Lidia και η ομάδα της, τώρα προτείνει ότι αυτό που βλέπουμε στην εικόνα [του κειμένου] που παρακολουθούνε, είναι ένας νέος τύπος πηγής ακτίνων Χ που ενεργοποιήθηκε από τη συγχώνευση των δυο λευκών νάνων. Το υπόλειμμα της σύγκρουσης – το νεφέλωμα – είναι επίσης ορατό στην φωτογραφία και αποτελείται κυρίως από το στοιχείο νέον (στην εικόνα φαίνεται πράσινο). Το άστρο είναι πολύ ασταθές και θα καταρρεύσει πιθανώς σε ένα άστρο νετρονίων μέσα σε 10.000 χρόνια.
Πηγή: ESA