- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Ένα σύστημα που διδάσκει την Τεχνητή Νοημοσύνη να παίζει πιάνο
Όταν το διάβασα στο ενημερωτικό του Πανεπιστημίου της Washington, μου έκανε εντύπωση, όπως στον καθένα και την καθεμία φαντάζομαι. Ο καθένας που παρακολουθεί ένα κονσέρτο γνωρίζει ότι κάτι μαγικό συμβαίνει μεταξύ των καλλιτεχνών και των μουσικών οργάνων τους. Αυτοί μετασχηματίζουν μουσική από το να βρίσκεται μόνο «σημειώσεις σε μια σελίδα» σε μια ευχάριστη εμπειρία. Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Washington αναρωτήθηκε αν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναπαραγάγει αυτή την απόλαυση χρησιμοποιώντας μόνο οπτικά στοιχεία – ένα σιωπηλό, με λήψη από πάνω video κάποιου που παίζει πιάνο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να δημιουργήσουν ένα σύστημα, που ονόμασαν Audeo, που δημιουργεί ήχο από σιωπηλές ερμηνείες σε πιάνο. Όταν η ομάδα έλεγξε τη μουσική Audeo που δημιουργήθηκε με εφαρμογή αναγνώρισης μουσικής, όπως το SoundHound, η εφαρμογή αναγνώρισε σωστά το κομμάτι Audeo που έπαιξε περίπου 86% των περιπτώσεων. Για σύγκριση, αυτή η εφαρμογή αναγνώρισε το κομμάτι με καταγραφές ήχου από video στο 93% των περιπτώσεων.
Δεν κάνω σχόλια για το συναίσθημα κλπ., παρόλο που οι άκρες των δακτύλων μου με φαγουρίζουν για κάτι τέτοιο. Όμως για όσους/ες θέλουν περισσότερα, με ορισμένα παραδείγματα επισκεφθείτε την διεύθυνση https://www.washington.edu/news/ και διαβάστε το άρθρο: ‘Audeo’ teaches artificial intelligence to play the piano.
Για περισσότερα για το σύστημα: Audeo: Audio Generation for a Silent Performance Video