Επιλεγμένα

Για πρώτη φορά τρεις αποστολές φτάνουν σχεδόν ταυτόχρονα στον Κόκκινο Πλανήτη

Από στις 9 Φεβρουαρίου 2021

Από τη δεκαετία του 1960 που ξεκίνησαν οι πρώτες απόπειρες να εξερευνήσουμε τον Aρη, πραγματοποιήθηκαν περίπου 70 αποστολές, άλλες αποτυχημένες, άλλες εξαιρετικά πετυχημένες. Πριν από έξι μήνες, τρεις διαστημικές υπηρεσίες, αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκτόξευσαν διαστημικά σκάφη με προορισμό τον Άρη. Κίνα και ΗΑΕ πραγματοποιούν για πρώτη φορά μια αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, το σκάφος των ΗΑΕ αναμένεται να προσεγγίσει τον Άρη την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, αυτό της Κίνας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου αναμένεται το σκάφος της NASA. Είναι η πρώτη φορά που τρία σκάφη φτάνουν ταυτόχρονα στον Άρη, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον πλανήτη ο οποίος, παρά τις αφιλόξενες συνθήκες του, θεωρείται ο καταλληλότερος μετά τη Σελήνη προορισμός στο ηλιακό μας σύστημα για να ζήσει ο άνθρωπος.

Η Ελπίδα

Το σκάφος των ΗΑΕ ονομάζεται Al-Αmal, που στα αραβικά σημαίνει «Ελπίδα» και αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί αύριο σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Θα μελετήσει για περίπου δύο χρόνια τον πλανήτη, συλλέγοντας κυρίως δεδομένα για την ατμόσφαιρά του, με στόχο να δημιουργηθεί ο πρώτος ολοκληρωμένος ατμοσφαιρικός και κλιματικός χάρτης του.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εικόνα του Άρη, όπως την κατέγραψε η κάμερα του σκάφους της αποστολής Tianwen-1. Πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία που έχει αποκτήσει με δικά της μέσα η Κίνα από τον Άρη και καταγράφεται πλέον ως ιστορική για τη χώρα. Credit: CNSA

Το σκάφος της κινεζικής αποστολής Tianwen-1 (Ερωτήματα στον Ουρανό), αφού τεθεί σε τροχιά και πραγματοποιήσει κάποιες μελέτες, θα απελευθερώσει έναν ρομποτικό εξερευνητή. Το ρόβερ θα προσεδαφιστεί στην περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας), ένα αχανές λεκανοπέδιο με διάμετρο περίπου 3.300 χλμ. ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη.

Πριν από λίγα χρόνια διαπιστώθηκε ότι στο υπέδαφος αυτής της περιοχής υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Η παρουσία του νερού είναι κρίσιμη για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Αρη, τη δημιουργία αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών. Το ρόβερ θα πραγματοποιήσει σειρά γεωλογικών ερευνών με επίκεντρο την αναζήτηση και μελέτη του παγωμένου νερού που πιστεύεται ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στην επιφάνεια της περιοχής. Η αποστολή θα πραγματοποιήσει επίσης ατμοσφαιρικές μελέτες, ενώ θα αναζητήσει και ίχνη ζωής.

Επίμονη εξερεύνηση

Credit: NASA

Πρωταγωνιστής της αποστολής Perseverance (Επιμονή) της NASA είναι ο ρομποτικός εξερευνητής που θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero του Άρη. Έχει διαπιστωθεί ότι στον κρατήρα είχε σχηματιστεί στο μακρινό παρελθόν μια λίμνη και άρα αποτελεί στόχο αναζήτησης αρχαίας ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Εκτός από την αναζήτηση ζωής, το ρόβερ θα πραγματοποιήσει σειρά γεωλογικών και κλιματικών μελετών. Ορισμένα από τα πετρώματα που θα συλλέξει ο ρομποτικός εξερευνητής θα σταλούν πίσω στη Γη για περαιτέρω αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη.

Πηγή: Protagon.gr

Άλλο μέσο ενημέρωσης

Πρόκειται για ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο τέλος της πληροφορίας που αντλήθηκε από αυτά. Φυσικά ευχαριστούμε τους συντελεστές τους. Στην πληροφορία που αντλείται προστίθεται στο τέλος, συμβολή από το egno.gr, η παραπομπή στην αρχική δημοσίευση - είτε ως επιστημονικό άρθρο, είτε ως έκθεση κλπ.