- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η απώλεια του νερού του Άρη επηρεάζεται από τις εποχές και τις καταιγίδες
Ήδη στο egno, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν δυο έρευνες σχετικές με τον πλανήτη Άρη. Η μία από αυτές αφορά στην απώλεια του νερού του πλανήτη και έχει τίτλο «Τι συνέβη με το νερό του πλανήτη Άρη; Νέα έρευνα αποκαλύπτει …» και είναι έρευνα από το Caltech (California Institute of Technology) και το JPL (Jet Propulsion Laboratory). Στις ανακοινώσεις – σήμερα – μπαίνει και η ESA, το διαστημικό σκάφος της οποίας παρακολουθεί τον Κόκκινο Πλανήτη.
Το Mars Express της ESA βρήκε ότι η απώλεια του ατμοσφαιρικού νερού επιταχύνεται από τις εποχιακές αλλαγές και τις καταιγίδες σκόνης. Σε μια πλήρη τροχιά του πλανήτη, η απόσταση μεταξύ Ήλιου και Άρη ποικίλει από 207 εκατομμύρια, στο περιήλιο, μέχρι 249 εκατομμύρια, στο αφήλιο, χιλιόμετρα (km). Τα αποτελέσματα των ερευνών αποκαλύπτουν ότι υδρατμοί παρέμεναν περιορισμένα κάτω από 69 km όταν ο Άρης ήταν μακριά από τον Ήλιο αλλά εκτείνονταν πάνω από τα 90 km καθ’ ύψος όταν ο Άρης ήταν πλησιέστερα στον Ήλιο.
Η ατμόσφαιρα επίσης έχει μεγαλύτερη πυκνότητα νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, που βελτιώνεται με την προσέγγιση του πλανήτη στον Ήλιο. Επιπροσθέτως, σε χρονιές που ο Άρης βίωνε μια πλανητική καταιγίδα σκόνης η ανώτερη ατμόσφαιρα γινότανε ακόμη πιο υγρή, συσσωρεύοντας νερό σε μεγάλες ποσότητες σε ύψη πάνω από 80 km. Η μελέτη βρίσκει ότι ο Άρης χάνει ένα πλανητικό στρώμα νερού 2 m, κάθε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όμως αυτό ανεπαρκές για να εξηγήσει που έχει πάει όλο το νερό που απαιτείται για να δημιουργήσει τα παρατηρούμενα φυσικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το νερό στον πλανήτη. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είτε αυτό το νερό έχει κινηθεί υπόγεια, είτε το ατμοσφαιρικό νερό διαφεύγει με ρυθμούς που ήταν μακράν υψηλότεροι στο παρελθόν.
Πηγή: ESA
Περισσότερα διαβάστε στο άρθρο με τίτλο: Mars water loss shaped by seasons and storms