Επιλεγμένα

Η απώλεια του νερού του Άρη επηρεάζεται από τις εποχές και τις καταιγίδες

Από στις 23 Μαρτίου 2021

Ήδη στο egno, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν δυο έρευνες σχετικές με τον πλανήτη Άρη. Η μία από αυτές αφορά στην απώλεια του νερού του πλανήτη και έχει τίτλο «Τι συνέβη με το νερό του πλανήτη Άρη; Νέα έρευνα αποκαλύπτει …» και είναι έρευνα από το Caltech (California Institute of Technology) και το JPL (Jet Propulsion Laboratory). Στις ανακοινώσεις – σήμερα – μπαίνει και η ESA, το διαστημικό σκάφος της οποίας παρακολουθεί τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το Mars Express της ESA βρήκε ότι η απώλεια του ατμοσφαιρικού νερού επιταχύνεται από τις εποχιακές αλλαγές και τις καταιγίδες σκόνης. Σε μια πλήρη τροχιά του πλανήτη, η απόσταση μεταξύ Ήλιου και Άρη ποικίλει από 207 εκατομμύρια, στο περιήλιο, μέχρι 249 εκατομμύρια, στο αφήλιο, χιλιόμετρα (km). Τα αποτελέσματα των ερευνών αποκαλύπτουν ότι υδρατμοί παρέμεναν περιορισμένα κάτω από 69 km όταν ο Άρης ήταν μακριά από τον Ήλιο αλλά εκτείνονταν πάνω από τα 90 km καθ’ ύψος όταν ο Άρης ήταν πλησιέστερα στον Ήλιο.

Η ατμόσφαιρα επίσης έχει μεγαλύτερη πυκνότητα νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, που βελτιώνεται με την προσέγγιση του πλανήτη στον Ήλιο. Επιπροσθέτως, σε χρονιές που ο Άρης βίωνε μια πλανητική καταιγίδα σκόνης η ανώτερη ατμόσφαιρα γινότανε ακόμη πιο υγρή, συσσωρεύοντας νερό σε μεγάλες ποσότητες σε ύψη πάνω από 80 km. Η μελέτη βρίσκει ότι ο Άρης χάνει ένα πλανητικό στρώμα νερού 2 m, κάθε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όμως αυτό ανεπαρκές για να εξηγήσει που έχει πάει όλο το νερό που απαιτείται για να δημιουργήσει τα παρατηρούμενα φυσικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το νερό στον πλανήτη. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είτε αυτό το νερό έχει κινηθεί υπόγεια, είτε το ατμοσφαιρικό νερό διαφεύγει με ρυθμούς που ήταν μακράν υψηλότεροι στο παρελθόν.

Πηγή: ESA

Περισσότερα διαβάστε στο άρθρο με τίτλο: Mars water loss shaped by seasons and storms

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής