Επιλεγμένα

Μια αποστολή για μέτρηση της βαρύτητας που ακόμη συμβάλλει να έλθουν στο φως κρυμμένα μυστικά της Γης

Από στις 12 Μαρτίου 2021

Παρ’ ότι η αποστολή GOCE της ESA ολοκληρώθηκε πριν περίπου από επτά χρόνια, οι επιστήμονες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα αξιόλογα δεδομένα μέτρησης της βαρύτητας από αυτό τον δορυφόρο για να εξετάσουν σε βάθος και να φέρουν στο φως μυστικά σχετικά με τον πλανήτη μας. Η πρόσφατη έρευνα δείχνει πώς οι επιστήμονες συνδύασαν τα δεδομένα GOCE με μετρήσεις που έγιναν στην επιφάνεια για να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο του φλοιού και του άνω μανδύα της Γης. Είναι η πρώτη φορά που ένα μοντέλο δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο – και ρίχνει νέο φως σε διεργασίες των τεκτονικών πλακών, οι οποίες, με τη σειρά τους είναι σχετιζόμενες με φαινόμενα όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων.

Για επάνω από τέσσερα χρόνια, η αποστολή GOCE χαρτογραφούσε τη βαρύτητα της Γης με εξαιρετική λεπτομέρεια και ακρίβεια. Αυτή η χαρτογράφηση έχει οδηγήσει σε ορισμένες αξιόλογες ανακαλύψεις, από βαθιά κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας μέχρι ψηλά επάνω στην ατμόσφαιρα και πέρα από αυτή. Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Journal International, περιγράφει πώς διαμόρφωσαν οι επιστήμονες ένα νέο μοντέλο της λιθόσφαιρας χρησιμοποιώντας τη συνδυασμένη ισχύ των δεδομένων βαρύτητας του GOCE και των σεισμολογικών παρατηρήσεων με πετρολογικά δεδομένα, που προέρχονται από τη μελέτη των πετρωμάτων που έφθασαν στην επιφάνεια και από εργαστήρια όπου αναπαράγονται οι ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες του εσωτερικού της Γης.

Το νέο μοντέλο που παρήχθη από την τριών διαστάσεων μελέτη της Γης, της ESA, δείχνει για πρώτη φορά πόσο ανόμοιος είναι ο υπολιθοσφαιρικός μανδύας κάτω από διάφορους ωκεανούς και παρέχει περισσότερες γνώσεις στο πώς η μορφολογία και οι ρυθμοί εξάπλωσης των μεσοωκεάνιων κορυφογραμμών μπορεί να συνδέονται με τη βαθιά χημική και θερμική δομή.

Πηγή: ESA

Περισσότερα στη δημοσίευση: WINTERC-G: mapping the upper mantle thermochemical heterogeneity from coupled geophysical-petrological inversion of seismic waveforms, heat flow, surface elevation and gravity satellite data.

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής