- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Γαλαξίες – Σκοτεινή Ύλη: Οι Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «σκοτεινό» γαλαξία – Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από σκοτεινή ύλη
Χρησιμοποιώντας τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του κόσμου, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε ένα γαλαξία πολύ μεγάλης μάζας που συνίσταται περίπου εξ ολοκλήρου από σκοτεινή ύλη. Ο γαλαξίας Dragonfly 44 (Λιβελούλα 44) βρίσκεται στον κοντινό αστερισμό της Κώμης (της Βερενίκης) και αγνοείτο μέχρι την περσινή χρονιά εξ αιτίας της ασυνήθιστης σύνθεσής του: Είναι μια ασαφής «μάζα» περίπου στο μέγεθος του Γαλαξία μας, αλλά με πολύ λιγότερα άστρα.
«Πολύ σύντομα μετά την ανακάλυψή του, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτός ο γαλαξίας ήταν κάτι περισσότερο από αυτό που φτάνει στο μάτι μας . Έχει τόσο λίγα άστρα που γρήγορα θα είχαν διαχωριστεί, εκτός και αν κάτι τα κρατούσε μαζί», δήλωσε ο Pieter van Dokkum, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Yale και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Astrophysical Journal Letters.
Η ομάδα του van Dokkum κατάφερε να αποκτήσει μια καλή εικόνα από τον Dragonfly 44 χάρις στο Παρατηρητήριο W.M. Keck και στο Gemini North telescope και τα δυο στη Χαβάη. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν παρατηρήσεις από το Keck, που τις συνέλλεγαν πάνω από έξι βράδια, για να μετρήσουν τις ταχύτητες των άστρων στον γαλαξία. Χρησιμοποίησαν το 8 μέτρων τηλεσκόπιο του Παρατηρητηρίου Gemini για να αποκαλύψουν μια άλω σφαιρικών σμηνών άστρων γύρω από τον πυρήνα του γαλαξία, παρόμοια με την άλω που περιβάλει τον δικό μας Γαλαξία.
Οι ταχύτητες των άστρων είναι μια ένδειξη για τη μάζα του γαλαξία, σημείωσαν οι ερευνητές. Όσο ταχύτερα κινούνται τα άστρα τόσο περισσότερη μάζα θα έχει ο γαλαξίας τους. «Παραδόξως, τα άστρα κινούνται με ταχύτητες που είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από ότι αναμένονταν για τέτοιο αμυδρό γαλαξία. Αυτό σημαίνει ότι ο Dragonfly 44 έχει ένα τεράστιο ποσό αφανούς μάζας», σημείωσε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Roberto Abraham, του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Οι επιστήμονες εντόπισαν αρχικά τον Dragonfly 44 με τη συστοιχία Dragonfly Telephoto, ένα τηλεσκόπιο που εφευρέθηκε και κατασκευάστηκε από τους van Dokkum και Abraham.
Η μάζα του Dragonfly 44 εκτιμάται ότι είναι 1 τρισεκατομμύριο φορές η μάζα του Ήλιου μας ή 2×10^42 χιλιόγραμμα, που είναι περίπου η μάζα του δικού μας Γαλαξία. Ωστόσο, μόνο ένα εκατοστό του 1% από αυτή είναι με τη μορφή άστρων και «κανονικής» ύλης. Η υπόλοιπη 99,99% είναι με τη μορφή της σκοτεινής ύλης – ενός υποθετικού υλικού που παραμένει αφανές αλλά μπορεί να συγκροτεί περισσότερο από το 90% του σύμπαντος.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ανακάλυψη ενός γαλαξία που συγκροτείται κυρίως από σκοτεινή ύλη δεν είναι κάτι νέο. Υπερβολικά ασθενείς γαλαξίες νάνοι έχουν παρόμοιες συνθέσεις. Αλλά αυτοί οι γαλαξίες είχαν 10 000 φορές λιγότερη μάζα από ότι ο Dragonfly 44. «Δεν έχουμε ιδέα πώς έχουν σχηματιστεί γαλαξίες όπως ο Dragonfly 44», είπε ο Abraham. «Τα δεδομένα του Gemini δείχνουν ότι ένα σχετικά μεγάλο κλάσμα των άστρων είναι με τη μορφή των πολύ συμπαγών σμηνών και αυτό είναι πιθανώς ένα σημαντικό στοιχείο. Αλλά προς το παρόν απλά μαντεύουμε».
Ο Van Dokkum, του Yale, πρόσθεσε: «Τελικά αυτό που πραγματικά θέλουμε να μάθουμε είναι το τί είναι η σκοτεινή ύλη. Ο αγώνας είναι στο να βρούμε σκοτεινούς γαλαξίες μεγάλης μάζας που είναι ακόμη πιο κοντά μας από ότι ο Dragonfly 44, ώστε να μπορούμε να ψάξουμε για αδύναμα σήματα που μπορούν να αποκαλύψουν ένα σωμάτιο σκοτεινής ύλης».
Πηγή: Yale University
Περισσότερα στη δημοσίευση: A High Stellar Velocity Dispersion And ~100 Globular Clusters For The Ultra-Diffuse Galaxy Dragonfly 44. The Astrophysical Journal Letters, Volume 828, Number 1