- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Την πρώτη της αποστολή προς το φεγγάρι και πίσω εκτόξευσε η Κίνα
Το πρώτο διαστημικό σκάφος της που θα ταξιδεύσει ως το φεγγάρι και θα στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Γη εκτόξευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η Κίνα.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον μεγάλα βήματα του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος του Πεκίνου, που έχει ως κύριο στόχο να στείλει επανδρωμένα σκάφη στην επιφάνεια του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης μετά το 2020.
Το μη επανδρωμένο και ανώνυμο διαστημόπλοιο θα ταξιδεύσει γύρω από τη Σελήνη και στη συνέχεια θα επιστρέψει στον πλανήτη μας, εισερχόμενο εκ νέου στη γήινη ατμόσφαιρα και πραγματοποιώντας προσγείωση.
Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει οκτώ ημέρες και το σκάφος θα φτάσει σε απόσταση ως και 413.000 χιλιόμετρα από τη Γη, σύμφωνα με την Κρατική Διοίκηση για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και τη Βιομηχανία για την Εθνική Άμυνα.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua, το σκάφος θα εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 11,2 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο προτού επιβραδύνει και προσγειωθεί στην Εσωτερική Μογγολία.
Στην αποστολή θα δοκιμαστεί η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για το Chang’e-5, το τέταρτο μη επανδρωμένο σκάφος που θα στείλει η Κίνα στο φεγγάρι για να συγκεντρώσει δείγματα από το έδαφος του φυσικού δορυφόρου. Η εκτόξευσή του αναμένεται το 2017.
Πηγή: skai