- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η αποστολή της Ευρώπης BepiColombo για τη μελέτη του πλανήτη Ερμή ξεκίνησε (video)
Είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή αποστολή στον πλανήτη Ερμή, τον μικρότερο και λιγότερο εξερευνημένο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, και η πρώτη για να αποσταλούν δυο διαστημοσυσκευές για να πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές μετρήσεις του πλανήτη, και του δυναμικού του περιβάλλοντος ταυτόχρονα. Περισσότερα δημοσιεύθηκαν σε προηγούμενη ανάρτηση του egno.gr.
Όπως είχε προγραμματιστεί, η εκτόξευση της αποστολής BepiColombo πραγματοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Kourou της Γαλλικής Γουινέας, στις 4:45 ώρα Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή στον πλανήτη Ερμή θα διαρκέσει 7 χρόνια και πριν εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη θα περάσει μια φορά από τη Γη, δυο φορές από την Αφροδίτη και έξι φορές από τον ίδιο τον πλανήτη Ερμή.
Μπορεί κάποιος/α που θέλει να δει το ταξίδι σε ένα animation στην προηγούμενη δημοσίευση του egno.gr. Μερικά highlights που αναφέρονται στην αποστολή της ESA και JAXA μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί:
Για όσους/ες θέλουν να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της εκτόξευσης μπορούν να παρακολουθήσουν το παρακάτω video:
Πηγή: ESA