- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Το νέο ανθρωποειδές ρομπότ της DARPA μπορεί να περπατήσει χωρίς καμία υποστήριξη (VIDEO)
Την τελευταία φορά που παρουσιάστηκε το ATLAS, προϊόν συνεργασίας της DARPA και της Boston Dynamics (ιδιοκτησίας της Google), είχε δυο σημαντικές αδυναμίες. Ήταν πολύ θορυβώδες και για να μπορέσει να τροφοδοτηθεί και να σταθεί σε όρθια θέση χρειαζόταν ένα πολύ γερό υποστηρικτικό καλώδιο. Και τα δυο αυτά προβλήματα έχουν πλέον αντιμετωπιστεί. Η DARPA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει την νέα έκδοση του ATLAS. Το 75% του ρομπότ έχει επανασχεδιαστεί, το μόνο που έχει παραμείνει το ίδιο είναι τα συστήματα κάτω από τα γόνατα.
Video με το ανθρωποειδές νέας γενιάς:
Η προηγούμενη γενιά του ATLAS, τροφοδοτούνταν με τη χρήση ενός καλωδίου- συρματόσχοινου και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά το εύρος κίνησης του. Η νέα γενιά φέρει μπαταρία, η οποία προσφέρει στο ρομπότ αυτοδυναμία διάρκειας μιας ώρας. Το βάρος του αγγίζει τα 160 κιλά, έχει μεταλλικό σκελετό και πολλές αιχμηρές γωνίες.
Το νέο ATLAS είναι πολύ πιο ήσυχο από τις προηγούμενες γενιές, ένα χρόνο πριν οι άνθρωποι που εργάζονταν δίπλα του χρειάζονταν ωτοασπίδες. Τώρα χάρη στο νέο σχεδιασμό αντλίας πίεσης ο θόρυβος που προκαλείται από τη λειτουργία του χαρακτηρίζεται ως ενοχλητικός και όχι εκκωφαντικός. Τα χέρια του έχουν επανασχεδιαστεί αυξάνοντας το εύρος τους, νέοι ενεργοποιητές στα χέρια και στα πόδια το καθιστούν δυνατότερο από ποτέ και ένας ασύρματος διακόπτης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στο χειριστή του να τερματίσει τη λειτουργία του αν κάτι πάει στραβά.
Video με το ανθρωποειδές παλιάς γενιάς:
Πηγές: Boston Dynamics και Defense Advanced Research Projects Agency