- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Βρετανικό σύστημα παρακολούθησης στοχεύει στη σύλληψη της παράνομης αλιείας
Αν ένα στα πέντε αλιεύματα εκφορτώνονται χωρίς να υπόκεινται σε εθνικούς ή διεθνείς κανόνες, τότε είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόβλημα. Το οποίο γίνεται εντονότερο αν σημειωθεί πως αυτό δεν οφείλεται σε δράση μεμονωμένων ανεξάρτητων ψαράδων, αλλά στις, βιομηχανικής κλίμακας, λειτουργίες της πειρατείας. Αν αυτό μετατραπεί σε μέγεθος νομισματικής αξίας, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις απώλειες σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ή 17 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό New Scientist, 9000 χιλιόγραμμα θαλασσινών κλέβονται κάθε δευτερόλεπτο από τον ωκεανό. Τώρα ένα σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης στο Harwell του Oxfordshire φαίνεται πως έρχεται να ερευνήσει για το παράνομο ψάρεμα πιο αποδοτικά.
Όπως αναφέρει το Reuters το έργο είναι σε λειτουργία και ικανό να παρακολουθεί τα νερά όλων των ωκεανών του πλανήτη. Χώρες όπως η Χιλή, τα νησιά Παλάου θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα χρησιμοποιήσουν του σύστημα Project Eyes on the Seas. Πίσω από αυτό βρίσκονται οι Pew Charitable Trusts και UK Satellite Applications Catapult. Το σύστημα λειτουργεί συλλέγοντας δεδομένα μέσω δορυφόρου και άλλων μέσων και παρακολουθώντας τις δραστηριότητες των σκαφών σε πραγματικό χρόνο. Με τη χρήση των ενσωματωμένων αλγορίθμων μπορεί να σημάνει συναγερμό αν υπάρξει οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Τα σκάφη παρακολουθούνται και οι κινήσεις τους αναλύονται, λαμβανομένων υπόψη των θαλάσσιων συνθηκών και τις θέσεις των ψαριών.
«Ένας γιγάντιος χάρτης που εμφανίζεται σε ένα video wall μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα αν κλέβονται ψάρια από τον ωκεανό», αναφέρεται στο New Scientist. Στην οθόνη εμφανίζονται η θέσεις των μεγάλων αλιευτικών σκαφών επάνω σε δορυφορικές εικόνες, συνδυασμένες με ένα τοπογραφικό χάρτη του πυθμένα του ωκεανού. Τα εντοπισμένα σκάφη αναπαριστάνονται με λαμπερές μπλε κουκίδες.
Ένας συναγερμός εγγύτητας μπορεί να ειδοποιήσει πότε τα σκάφη συναντώνται, ίσως για την ανταλλαγή αλιευμάτων, ενώ ένας συναγερμός χαμηλής ταχύτητας δείχνει αν τα σκάφη είναι κάτω από πέντε κόμβους, το οποίο μπορεί να συμβαίνει επειδή τα εργαλεία αλίευσης έχουν τεθεί μέσα στο νερό. Οι αλγόριθμοι φτιάχτηκαν χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα. Αναμεταδότες συνήθως τοποθετημένοι επάνω σε πολλά μεγάλα σκάφη επιτρέπουν να καταγράφονται τα ίχνη τους με ακρίβεια στους δορυφόρους. Βέβαια αυτό δεν αρκεί. Μερικά από τα μικρότερα πλοία δεν έχουν αναμεταδότες, ενώ σε άλλα που έχουν τοποθετηθεί μπορεί να έχουν χαλάσει ή απενεργοποιηθεί. Όπως αναφέρεται στο New Scientist, η εξαφάνιση ενός πλοίου από την οθόνη στέλνει ένα μήνυμα σε 18 χιλιοστά του δευτερολέπτου, όταν προηγουμένως έπαιρνε, στην ομάδα των αναλυτών, πάνω από 18 ώρες να αναφερθούν σε ένα ύποπτο πλοίο.
Αυτό προσδίδει αξία στο σύστημα ελέγχου των δορυφορικών δεδομένων, από το οποίο κανένα μεγάλο πλοίο δεν μπορεί να κρυφτεί. Η ελπίδα είναι ότι στοχεύοντας στα πλοία μεταφόρτωσης, μεσοπέλαγα, με ανταλλαγές των παράνομων αλιευμάτων, θα αναστατωθεί και όλο το σύστημα των μικρών σκαφών. Σε κράτη, όπως τα νησιά Παλάου που έχουν στην επικράτειά τους μια αλιευτική περιοχή όση η Γαλλία και δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να παρακολουθούν οργανωμένα την περιοχή, η τεχνολογία έρχεται αρωγός. Όπως δήλωσε πολιτειακός παράγοντας των Παλάου, η πληροφορία από το σύστημα θα είναι σημαντική επειδή θα μπορέσει να τους βοηθήσει να στείλουν drones ή αεροπλάνα εντοπισμού για να ερευνήσουν τις ύποπτες τράτες.
Περισσότερες πληροφορίες: Satellite Applications Catapult και στο άρθρο: Catapult and Pew Charitable Trusts launch pioneering technology to help end illegal fishing