Επιλεγμένα

Κοιμάστε καλά; Τί αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη σημασία του καλού ύπνου στην εμφάνιση ασθενειών

Από στις 25 Απριλίου 2016

Από προηγούμενες μελέτες έχει βρεθεί ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, φλεγμονές, το μεταβολισμό υδατανθράκων και τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, τώρα, βρήκαν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει επίσης το μεταβολισμό της χοληστερόλης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η μακροχρόνια απώλεια ύπνου μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση της σωρευτικής στέρησης ύπνου στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, όσον αφορά τόσο την γονιδιακή έκφραση, όσο και τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης στο αίμα. Με σύγχρονες εξελιγμένες τεχνολογικά μεθόδους, ένα ελάχιστο δείγμα αίματος μπορεί ταυτόχρονα να αποδώσει πληροφορίες σχετικά με την ενεργοποίηση όλων των γονιδίων, καθώς και τις ποσότητες εκατοντάδων διαφορετικών μεταβολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό να αναζητηθούν νέοι ρυθμιστικοί παράγοντες και διαδρομές μεταβολισμού που συμμετέχουν σε μια ειδική λειτουργία του σώματος. «Στην περίπτωση αυτή εξετάσαμε τί αλλαγές προκαλεί η έλλειψη ύπνου στις λειτουργίες του σώματος και ποιές από αυτές θα μπορούσαν να είναι εν μέρει υπεύθυνες για αυξανόμενο κίνδυνο για ασθένεια», εξήγησε η Vilma Aho, ερευνήτρια από την ερευνητική ομάδα της Ομάδας Ύπνου του Ελσίνκι.

Η μελέτη απέδειξε ότι τα γονίδια τα οποία συμμετέχουν στη ρύθμιση της μεταφοράς χοληστερόλης, είναι λιγότερο ενεργά σε άτομα που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, από ότι σε εκείνα τα άτομα που κοιμούνται επαρκώς. Αυτό βρέθηκε τόσο σε πειράματα απώλειας ύπνου που έγιναν στο εργαστήριο, όσο και στο επίπεδο του πληθυσμού. Ενώ αναλύοντας διάφορους μεταβολίτες, οι ερευνητές βρήκαν ότι στα δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού, άτομα που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου είχαν λιγότερες υψηλής πυκνότητας HDL λιποπρωτεΐνες, γνωστές ως πρωτεΐνες μεταφοράς καλής χοληστερόλης, από άτομα που κοιμόνταν επαρκώς.

Μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου, τα αποτελέσματα αυτά βοηθούν στην εξήγηση του υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που παρατηρείται σε ανθρώπους με στέρηση ύπνου και βοηθούν στην κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων η έλλειψη ύπνου αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο. Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ερευνητών είναι ότι οι παράγοντες αυτοί που συνεισφέρουν στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, δηλαδή, φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλαγές στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, βρέθηκαν τόσο στην πειραματική μελέτη και στην επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την επίδραση του καλού ύπνου στην υγεία. Οι ερευνητές δίνουν έμφαση στο ότι η εκπαίδευση σε θέματα υγείας θα μπορούσε να εστιάσει στην σημαντικότητα του καλού και επαρκούς ύπνου στην πρόληψη κοινών νοσημάτων, επιπρόσθετα με το υγιεινό φαγητό και την άσκηση. Ακόμη και μια μικρή μείωση στο να ασθενήσουν κάποιοι, ή ακόμη και στην αναβολή της εμφάνισης μιας ασθένειας, θα μπορούσε να αποφέρει μια σημαντική μείωση κόστους για την ευρύτερη κοινωνία.

Πηγή: University of Helsinki

Περισσότερα στην μελέτη: Prolonged sleep restriction induces changes in pathways involved in cholesterol metabolism and inflammatory responses, Scientific Reports, 22 April 2016. [Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και υπάρχουν όλα τα δεδομένα της έρευνας]

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.