Επιλεγμένα

Σχηματισμός δορυφόρων της ESA αποκαλύπτει το μαγνητικό χτυποκάρδι της Γης [1] (animation)

Από στις 10 Μαΐου 2016

Με μετρήσεις από τον σχηματισμό τριών όμοιων δορυφόρων Swarm της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) [φωτογραφία κειμένου], που διήρκεσαν περισσότερο από δυο χρόνια, έχουν χαρτογραφηθεί με λεπτομέρεια οι αλλαγές στην ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης. Το σύστημα Swarm που εκτοξεύθηκε στα τέλη του 2013, μετράει και αποσαφηνίζει τα διάφορα μαγνητικά σήματα από τον πυρήνα της Γης, το μανδύα, τον φλοιό, τους ωκεανούς, την ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα – ένα εγχείρημα που θα πάρει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Αν και αόρατα, το μαγνητικό πεδίο και τα ηλεκτρικά ρεύματα μέσα και γύρω από τη Γη, γεννούν πολύπλοκες δυνάμεις που έχουν αμέτρητες επιδράσεις στην καθημερινή μας ζωή. Το πεδίο μπορεί να θεωρηθεί σαν μια τεράστια φούσκα, που μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και τα ηλεκτρικά φορτισμένα ατομικά σωματίδια που βομβαρδίζουν τη Γη με τους ηλιακούς ανέμους. Είναι όμως σε μια σταθερή κατάσταση ροής.

Τα νέα αποτελέσματα από τον σχηματισμό των δορυφόρων Swarm, που παρουσιάστηκαν στο Living Planet Symposium που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, δείχνουν πού είναι το πεδίο-προστάτης μας αδύναμο και πού είναι ισχυρό και κυρίως πόσο γρήγορα λαμβάνουν χώρα αυτές οι αλλαγές. Το animation που ακολουθεί δείχνει την ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης και πώς άλλαζε μεταξύ του 1999 και του Μαΐου του 2016.

Το μπλε απεικονίζει πού το πεδίου είναι αδύνατο, ενώ το κόκκινο δείχνει τις περιοχές που είναι ισχυρό. Μαζί με τα πρόσφατα δεδομένα από το σχηματισμό Swarm, για τη δημιουργία του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν επίσης πληροφορίες από τους δορυφόρους CHAMP και Ørsted. Αυτό που φαίνεται είναι ότι το πεδίο έχει αποδυναμωθεί περίπου 3,5% σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη πάνω από τη Βόρεια Αμερική, ενώ έχει ισχυροποιηθεί περίπου 2% επάνω από την Ασία. Η περιοχή όπου το πεδίο είναι πιο αδύνατο – Ανωμαλία Νότιου Ατλαντικού – έχει κινηθεί σταθερά δυτικά και αδυνάτισε περαιτέρω περίπου 2%. Επιπροσθέτως ο μαγνητικός βόρειος πόλος μετακινείται ανατολικά προς την Ασία.

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.