Επιλεγμένα

Μαγνητικό Πεδίο της Γης: Σχηματισμός δορυφόρων της ESA αποκαλύπτει τις αλλαγές του [2] (animation)

Από στις 11 Μαΐου 2016

Το μαγνητικό πεδίο της Γης θεωρείται ότι παράγεται σε μεγάλο βαθμό από ένα ωκεανό λιωμένου, περιδινούμενου υγρού σιδήρου που συνθέτει τον εξωτερικό πυρήνα του πλανήτη μας, 3000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. Λειτουργώντας όπως ο περιστρεφόμενος αγωγός σε ένα δυναμό ποδηλάτου, παράγει ηλεκτρικά ρεύματα και έτσι συνεχή μεταβολή του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Θεωρείται ότι οι επιταχύνσεις στην ισχύ του πεδίου σχετίζονται με τις αλλαγές στον τρόπο που ο υγρός σίδηρος ρέει και ταλαντώνεται στον εξωτερικό πυρήνα.

Τα δεδομένα από τον σχηματισμό δορυφόρων Swarm [εικόνα κειμένου] της ESA επιτρέπουν τώρα στους επιστήμονες να «χαρτογραφήσουν» λεπτομερείς αλλαγές στο μαγνητικό πεδίου της Γης, όχι μόνο στην επιφάνειά της, αλλά επίσης στην άκρη της περιοχής που αποτελεί την πηγή του στον πυρήνα. «Αναπάντεχα, βρίσκουμε ταχείες τοπικές αλλαγές στο πεδίο που φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των επιταχύνσεων του υγρού μετάλλου που ρέει μέσα στον πυρήνα», σημείωσε ο Chris Finlay, κύριος ερευνητής στο DTU Space της Δανίας [Danmarks Tekniske Universitet].

Το (δεύτερο) animation [δείτε το πρώτο] δείχνει το ρυθμό αλλαγής του μαγνητικού πεδίου της Γης μεταξύ 2000 και 2015. Περιοχές που οι αλλαγές στο πεδίο επιβραδύνονται εμφανίζονται με μπλε, ενώ με κόκκινο εμφανίζονται οι αλλαγές που επιταχύνονται. Για παράδειγμα αλλαγές στο πεδίο επιβραδύνονταν κοντά στην Νότια Αφρική, αλλά άλλαξαν ταχύτερες πάνω από την Ασία.

«Δυόμιση χρόνια μετά την εκτόξευση της αποστολής είναι σημαντικό να βλέπεις ότι το Swarm χαρτογραφεί το μαγνητικό πεδίο και τις μεταβολές του με εκπληκτική ακρίβεια», προσθέτει ο Rune Floberghagen, Διευθυντής της αποστολής Swarm της ESA. «Η ποιότητα των δεδομένων είναι πραγματικά εξαιρετικά και αυτό ανοίγει το δρόμο για μια πληθώρα επιστημονικών εφαρμογών, καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να αξιοποιούνται».

Είναι φανερό ότι η καινοτόμος αποστολή Swarm της ESA παρέχει νέες γνώσεις σχετικά με το μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο μας. Περαιτέρω αποτελέσματα αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες πληροφορίες πάνω σε πολλές φυσικές διεργασίες, από εκείνα που συμβαίνουν βαθιά μέσα στον πλανήτη μέχρι αυτά στο διάστημα που προκαλούνται από την ηλιακή δραστηριότητα. Με τη σειρά τους, αυτές οι πληροφορίες θα οδηγήσουν σίγουρα σε καλύτερη κατανόηση του γιατί το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί σε ορισμένες περιοχές, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.