Επιλεγμένα

Επιβεβαιώθηκε από την ESA η θέση προσεδάφισης του Philae στον κομήτη

Από στις 16 Οκτωβρίου 2014

Η ESA έδωσε το πράσινο φως στην αποστολή Rosetta να απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης Philae, στην κύρια τοποθεσία προσγείωσης στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου, στην πρώτη παρόμοια προσπάθεια που έγινε ποτέ. Η θέση προσγείωσης του Philae, σήμερα γνωστή ως Θέση J που βρίσκεται στον μικρότερο από τους δύο «λοβούς» του κομήτη, επιβεβαιώθηκε στις 14 Οκτωβρίου μετά από μια συνολική επιθεώρηση της κατάστασης.

Από τη στιγμή της άφιξης, η αποστολή έχει διεξάγει μια πρωτοφανή έρευνα και επιστημονική ανάλυση του κομήτη, ο οποίος αποτελεί ένα απομεινάρι από τις πρώτες φάσεις της ιστορίας του Ηλιακού Συστήματος που ξεκίνησε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η Rosetta κινείται πιο κοντά στον κομήτη: ξεκινώντας από τα 100 χιλιόμετρα στις 6 Αυγούστου, τώρα βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του κομήτη πλάτους τεσσάρων χιλιομέτρων. Αυτό επέτρεψε μια πιο λεπτομερή ματιά στην κύρια και εφεδρική θέση προσεδάφισης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της επικινδυνότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπτομερούς απογραφής των βράχων.

Η Rosetta θα απελευθερώσει το Philae στις 12 Νοεμβρίου και ώρα 08:35 GMT, σε απόσταση περίπου 22,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη. Η προσγείωση θα πραγματοποιηθεί περίπου επτά ώρες αργότερα γύρω στις 15:30 GMT. Το μονόδρομο ταξίδι στο χρόνο του σήματος μεταξύ της Rosetta και της Γης στις 12 Νοεμβρίου διάρκειας 28 λεπτών 20 δευτερολέπτων που σηματοδοτεί την επιβεβαίωση του διαχωρισμού, θα φτάσει στους επίγειους σταθμούς στη Γη στις 09:03 GMT / 10: 03 ώρα Κεντρικής Ευρώπης και το σήμα της προσγείωσης περίπου στις 16: 00 GMT / 17: 00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

“Τώρα που ξέρουμε πού ακριβώς στοχεύουμε, είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση αυτού της συναρπαστικής – αλλά υψηλού κινδύνου – επιχείρησης,” λέει ο Fred Jansen, διευθυντής της αποστολής Rosetta της ESA. “Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από σημαντικά ορόσημα που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν δοθεί το τελικό ‘Go’ για την προσγείωση”.

Μια σειρά αποφάσεων “πάμε/δεν πάμε” (Go / No-Go) πρέπει να ληφθούν πριν από τον διαχωρισμό, που ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου, κατόπιν επιβεβαίωσης από την ομάδα δυναμικής της πτήσης ότι η Rosetta βρίσκεται στη σωστή τροχιά για την εκτόξευση του προσεδαφιστή. Περαιτέρω “Go/No-Go” αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας της 11ης προς τη 12η Νοεμβρίου σχετικά με την ετοιμότητα και το uplink των εντολών, με αποκορύφωμα την επιβεβαίωση της ετοιμότητας του προσεδαφιστή για διαχωρισμό.

Ένας σύντομος ελιγμός πρέπει να λάβει χώρα περίπου δύο ώρες πριν από το διαχωρισμό. Αυτό θα θέσει τη Rosetta στην πορεία για την απελευθέρωση του Philae στη σωστή τροχιά ώστε να προσγειωθεί στον κομήτη. Η τελική κρίσιμη απόφαση Go / No-Go για το διαχωρισμό θα προκύψει λίγο μετά από τον ελιγμό αυτό. Μετά την απελευθέρωση του Philae, η Rosetta θα ελίσσεται πάνω και μακριά από τον κομήτη, πριν επαναπροσανατολιστεί η ίδια, προκειμένου να αποκαταστήσει την επικοινωνία της με το Philae.

“Αν κάποια από τις αποφάσεις οδηγήσουν σε μια No-Go, τότε θα πρέπει να διακόψουμε και να αναθεωρήσουμε το χρονοδιάγραμμα καταλλήλως για μια άλλη προσπάθεια, διασφαλίζοντας ότι η Rosetta θα βρίσκεται σε μια ασφαλή θέση για να προσπαθήσει ξανά,” λέει ο Fred Jansen.

Αν όλα πάνε καλά, η Rosetta και ο προσεδαφιστής της θα ξεκινήσουν να επικοινωνούν περίπου δύο ώρες μετά το διαχωρισμό. Κατά τη διάρκεια της επτά ωρών κατάβασης, το Philae θα λάβει εικόνες και θα διεξάγει πειράματα, λαμβάνοντας δείγματα από τη σκόνη, τα αέρια και το πλάσμα του περιβάλλοντος κοντά στον κομήτη. Μόλις βρεθεί με ασφάλεια στην επιφάνεια, το Philae θα πραγματοποιήσει πανοραμικές λήψεις του περιβάλλοντος χώρου του, που θα αποσταλούν στη Γη αρκετές ώρες αργότερα.

Η πρώτη σειρά των πειραμάτων επιφάνειας θα ξεκινήσει περίπου μια ώρα μετά την προσγείωση και θα διαρκέσει για 64 ώρες, καθώς περιορίζεται χρονικά από την αρχική διάρκεια ζωής της μπαταρίας του προσεδαφιστή. Η μακροπρόθεσμη μελέτη του κομήτη από το Philae θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα της επαναφόρτισης των μπαταριών που θα εξαρτηθούν από την ποσότητα της σκόνης που θα κατακάθεται στους ηλιακούς συλλέκτες του.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2015, καθώς ο κομήτης θα πλησιάζει στην τροχιά του προς τον Ήλιο, η θερμοκρασία μέσα στο σκάφος θα έχει φθάσει σε επίπεδα πολύ υψηλά για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του και η επιστημονική αποστολή του Philae αναπόφευκτα θα φτάσει στο τέλος της.

Η αποστολή του τροχιακού οχήματος Rosetta θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Θα συνοδεύσει τον κομήτη, καθώς αυξάνει η δραστηριότητα του μέχρι την πλησιέστερη προσέγγιση τους προς τον Ήλιο, τον Αύγουστο του 2015, αλλά και στη συνέχεια, καθώς θα επιστρέφει προς το εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα.

Αυτή η άνευ προηγουμένου αποστολή θα μελετήσει πώς ένας κομήτης εξελίσσεται και θα δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό του Ηλιακού μας συστήματος, την προέλευση του νερού, αλλά και της ίδιας της ζωής στη Γη.

Πηγή: econews

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.