Επιλεγμένα

ESA: To Philae της Rosetta από τη Θέση J στην Αγκιλκία του Νείλου

Από στις 5 Νοεμβρίου 2014

Η θέση όπου έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί το όχημα προσεδάφισης Philae της Rosetta στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου τώρα έχει όνομα: Agilkia, στα ελληνικά Αγκιλκία.

Η θέση προσγείωσης, παλαιότερα γνωστή ως «Θέση J», πήρε το όνομά της από τη νήσο Αγκιλκία, ένα νησί στον ποταμό Νείλο στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου. Ένα συγκρότημα αρχαίων αιγυπτιακών κτιρίων, όπως ο περίφημος ναός της Ίσιδος, μεταφέρθηκε στην Αγκιλκία από το νησί του Philae, όταν το τελευταίο πλημμύρισε κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του φράγματος Ασουάν τον περασμένο αιώνα.

Το όνομα επιλέχθηκε από μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από μέλη της διευθύνουσας επιτροπής του προσεδαφιστή Philae (Philae Lander Steering Committee) στο πλαίσιο του δημόσιου διαγωνισμού που έτρεξε στις 16-22 Οκτωβρίου από την ESA και τη γερμανική, τη γαλλική και την ιταλική διαστημική υπηρεσία.

Η ‘Agilkia’ ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή προτεινόμενα ονόματα, καθώς το πρότειναν περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες. Η Επιτροπή επέλεξε ως νικητή στο σύνολο του διαγωνισμού τον Alexandre Brouste από τη Γαλλία. Ως έπαθλο, ο κος Brouste θα κληθεί στο Διαστημικό Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ, Γερμανία, όπου θα παρακολουθήσει ζωντανά την προσεδάφιση του Philae στον κομήτη.

Αν και όχι τόσο περίπλοκη όσο η πλοήγηση της Rosetta και του Philae προς τον κομήτη, η διαδικασία της επιλογής ονομασίας για τη θέση της προσεδάφισης δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. Περισσότερες από 8000 συμμετοχές από 135 χώρες υποβλήθηκαν σε μία εβδομάδα, δείχνοντας μεγάλη δημιουργικότητα και πολιτιστική πολυμορφία.

«Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη», δηλώνει ο καθηγητής Felix Huber από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής, DLR και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

“Λάβαμε τόσες πολλές καλές προτάσεις για το πώς να ονομάσουμε τη θέση J και είμαστε ευχαριστημένοι με την ενθουσιώδη ανταπόκριση από όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες που μοιράστηκαν τις ωραίες ιδέες τους μαζί μας.”

Οι συμμετέχοντες πρότειναν ονόματα σε διάφορες γλώσσες, αρχαίες και σύγχρονες, κάποιες ήταν ακόμα και στην γλώσσα Εσπεράντο. Υπήρξαν επίσης κάποια ενδιαφέροντα ακρωνύμια, περίεργες ακολουθίες ψηφίων, και λέξεις, προϊόντα ονοματοποιίας (λέξεις που ο ήχος τους θυμίζει αυτό το οποίο καλούνται να ονοματίσουν).

Οι συμμετοχές κάλυψαν ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από τις αφηρημένες έννοιες έως ονόματα τόπων στη Γη. Όπως και με τη νικήτρια συμμετοχή, πολλές προτάσεις επανέλαβαν τις αιγυπτιακές ρίζες της Rosetta και του Philae, που κατονομάζονται ως ορόσημα όσον αφορά την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, το ιερό σύστημα γραφής της αρχαίας Αιγύπτου.

Πολλά ονόματα χρονολογούνται πίσω στην ιστορία της εξερεύνησης του πλανήτη μας, καθώς οι μετακινήσεις προς το άγνωστο είναι οι φυσικοί πρόγονοι της Rosetta και του Philae. Προτάθηκαν επίσης μυθολογικά ονόματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων θεών του νερού, της γονιμότητας, της ζωής και της δημιουργίας, που σχετίζονται στενά με τα θεμελιώδη θέματα που διερευνώνται από την αποστολή.

Άλλα ονόματα προήλθαν από την αρχαία ιστορία και την προϊστορία, ενώ άλλοι συμμετέχοντες υπενθύμισαν τα ορόσημα στην ιστορία της επιστήμης, ιδιαίτερα την ιστορία της κατανόησης των κομητών.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολήRosetta θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης Philae, στην κύρια τοποθεσία προσγείωσης στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου, στην πρώτη παρόμοια προσπάθεια που έγινε ποτέ.

Πηγή: econews

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.