Επιλεγμένα

Από την ESA ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το αρχείο εικόνων της διαστημοσυσκευής Rosetta

Από στις 27 Ιουνίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε στις 21 Ιουνίου του 2018, ότι συμπληρώθηκε το αρχείο εικόνων της διαστημοσυσκευής Rosetta. Η Rosetta είναι το σκάφος που το 2014 προσέφερε στην ανθρωπότητα τη πρώτη πραγματικά κοντινή εικόνα ενός κομήτη. Μια κοντινή ματιά που επιβεβαίωσε αυτό που οι αστρονόμοι είχαν από καιρό υποθέσει, ότι οι κομήτες μοιάζουν λίγο με ένα σωρό χαλικιών. Τώρα όλες οι υψηλής ανάλυσης εικόνες και τα υποστηριχτικά δεδομένα από την πρωτοπόρα αποστολή στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko είναι διαθέσιμα στα αρχεία της ESA, με την τελευταία έκδοση να περιλαμβάνει τις απεικονίσεις του ευρήματος του προσεδαφισμένου Philae και την τελική κάθοδο της Rosetta στην επιφάνεια του κομήτη. Η Rosetta ταξίδεψε στο διάστημα για 12 χρόνια και πραγματοποίησε προηγουμένως διελεύσεις από τη Γη, τον Άρη και 2 αστεροειδείς πριν φθάσει στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Απέστειλε περίπου 100000 εικόνες. Από το EarthSky παρουσιάζουμε μερικές από αυτές:

 

Πρώτα, μια selfie της διαστημοσυσκευής που αποκτήθηκε 7 Οκτωβρίου 2014, όταν το σκάφος απείχε 472 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και μόνο 16 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του κομήτη. Προσέξτε στο επάνω μέρος της εικόνας την εκροή σκόνης και αερίου από τον πυρήνα του διπλόλοβου κομήτη.

 

Πίδακας που εκτοξεύεται από τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko:

Ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko φαίνεται σαν ένα μισοφέγγαρο στην εικόνα που αποκτήθηκε 15 Απριλίου του 2015. Η διαστημοσυσκευή τότε ήταν σε απόσταση 162 χιλιόμετρα από το κέντρο του κομήτη.

Μια μικρή timelapse ταινία που δείχνει πως φαίνεται να πετά κάποιο δίπλα σε ένα κομήτη που κινείται στο διάστημα στο Ηλιακό μας σύστημα.

Η εικόνα αποκαλείται από την ESA ο χαιρετισμός του Philae και περιέχει ένα μικρό στοιχείο του: πολύ κοντά στην αριστερή επάνω μεριά μια κάθετη γραμμή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα από τα τρία πόδια (αυτό που έσπασε) του Philae. Αν δεν το βρεις ακολούθησε την ESA.

Πηγή: EarthSky

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.