- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Νέο λογισμικό επιτρέπει σε ανθρώπους με αχρωματοψία να δουν κανονικά τηλεόραση
Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε άτομα με αχρωματοψία, δηλαδή με αδυναμία να διακρίνουν σωστά τα χρώματα, να παρακολουθήσουν τηλεόραση καλύτερα από κάθε άλλη φορά στη ζωή τους. Το νέο σύστημα, με την ονομασία Eyetec, επιτρέπει στον θεατή με αχρωματοψία να διακρίνει καλά μεταξύ του κόκκινου και του πράσινου.
Οι ερευνητές της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia) στο Νόργουιτς, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκράχαμ Φίνλεϊσον, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», δημιούργησαν την εταιρεία Spectral Edge για να προωθήσουν εμπορικά το προϊόν τους.
Από αχρωματοψία πάσχουν περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν τις εικόνες (και στην τηλεόραση) με την ίδια καθαρότητα που τις βλέπουν όσοι έχουν φυσιολογική όραση.
Το Eyetec χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα και ειδικούς αλγόριθμους έτσι ώστε να βελτιώνει τον τρόπο που απεικονίζονται οι κινούμενες εικόνες στον τηλεοπτικό δέκτη και να τις καθιστά καθαρές ακόμη και σε έναν θεατή με αχρωματοψία.
Η νέα τεχνολογία μπορεί ήδη να ενσωματωθεί σε ψηφιακούς δέκτες και συσκευές τηλεόρασης, κάτι που αναμένεται να συμβεί. Το Eyetec, όταν ενεργοποιείται από τον χρήστη, παρεμβάλλεται και βελτιώνει την εικόνα καρέ-καρέ, προτού αυτή προβληθεί στην οθόνη.
Ο χρήστης θα μπορεί να ενεργοποιήσει το Eyetec από το μενού της τηλεόρασής του. Όσοι έχουν αχρωματοψία, θα δουν μεγαλύτερη διαφορά σε προγράμματα με πολύ κόκκινο και πράσινο, όπως αθλητικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ στη φύση, προγράμματα μαγειρικής κ.α.
Πηγή: skai