Επιλεγμένα

Μια έκθεση αφής καθιστά την τέχνη διαθέσιμη στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Από στις 26 Μαρτίου 2015

Φανταστείτε την τέχνη να ζωντανεύει μέσω της αφής. Το μουσείο del Prado στη Μαδρίτη έχει ως στόχο να καταστήσει την τέχνη προσιτή για τους ανθρώπους που είναι τυφλοί. Μια ομάδα Ισπανών που ειδικεύεται στην διαδικασία ψηφιακής αναπαραγωγής εικόνων συνεργάστηκε με το μουσείο del Prado για να δημιουργήσουν εικόνες για τυφλούς.

Η προσπάθεια αφορούσε στη δημιουργία μιας ανάγλυφης εκτύπωσης, μια τεχνική με τη βοήθεια της οποίας είναι εφικτό να αναπαραχθούν εικόνες οι οποίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσο της αφής. Η τεχνική αυτή δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, συνδέει τις εικόνες με την αφή, μια διαδικασία που επιτρέπει στον τυφλό να χρησιμοποιήσει το άγγιγμα για να δει.

Η συγκεκριμένη τεχνική ονομάζεται Didu, η διαδικασία ξεκινά με μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του πίνακα, έπειτα επιλέγονται οι υφές και τα χαρακτηριστικά που έχουν νόημα να ενισχυθούν για να γίνουν αντιληπτά από τους τυφλούς. Στη συνέχεια δημιουργείται μια εκτύπωση με ένα ειδικό μελάνι και χρησιμοποιείται μια χημική διαδικασία για να προστεθεί όγκος σε ότι διαφορετικά θα ήταν μια επίπεδη αναπαράσταση. Ως μέρος της χημικής διεργασίας εφαρμόζεται υπεριώδεις φως στο ειδικό μελάνι έτσι ώστε η εκτύπωση να κερδίσει μερικά χιλιοστά σε όγκο διατηρώντας παράλληλα τα χρώματα του πίνακα.

 

Touching the Prado. Didú from Estudios Durero on Vimeo.

Η συγκεκριμένη έκθεση στο μουσείο del Prado ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουνίου.

Περισσότερα στο κείμενοWhat is Didú?

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.