- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Ερευνητές εντοπίζουν φυσικές φυτικές ενώσεις που λειτουργούν εναντίον των εντόμων
Εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο προέρχονται από ασθένειες που μεταδίδονται με τα έντομα. Τα έντομα είναι επίσης υπεύθυνα για τεράστιες οικονομικές απώλειες, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις ζημιές καλλιεργειών, αλλά και αποθηκευμένων προϊόντων. Τα εντομοκτόνα δεν βοηθούν; Πολλά διαθέσιμα σήμερα εντομοκτόνα παρουσιάζουν κινδύνους, περιβαλλοντικούς και υγείας. Επιπλέον, τα έντομα αναπτύσσουν αντίσταση στα υπάρχοντα εντομοκτόνα, περιπλέκοντας τις στρατηγικές ελέγχου των παρασίτων. Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να αναπτυχθούν νέα αποτελεσματικά εντομοκτόνα.
Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί η εισαγωγή των «ειδικών ρυθμιστών ανάπτυξης εντόμων», τα οποία είναι, όπως λέει το όνομά τους, είναι ενώσεις που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των εντόμων. Αυτά αντιπροσωπεύουν ελκυστικούς παράγοντες ελέγχου των παρασίτων, επειδή δεν θέτουν σε κίνδυνο τον άνθρωπο και επίσης είναι ασφαλή για το περιβάλλον. Μια ορμόνη στα έντομα, που ονομάζεται νεανική ορμόνη (JH), είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στόχος ως ρυθμιστής ανάπτυξης εντόμων, επειδή αυτή η ορμόνη υπάρχει μόνο στα έντομα. Η JH παίζει ένα ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη των εντόμων, στην αναπαραγωγή και σε άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και εντομολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside, ερεύνησε σε βάθος πως η νεανική ορμόνη δρα και επινόησε μια μέθοδο να προλαμβάνει της λειτουργίας της. Οι ερευνητές, με επικεφαλής στις ΗΠΑ τον Alexander Raikhel, έναν διακεκριμένο καθηγητή εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ανακάλυψαν ισχυρές ενώσεις στα φυτά που εξουδετερώνουν τη δράση της νεανικής ορμόνης. Αυτές οι ενώσεις, που ονομάζονται ανταγωνιστές της νεανικής ορμόνης (JHANs), συνθέτουν έμφυτο μηχανισμό αντίστασης των φυτών εναντίον των φυτοφάγων εντόμων.
Σε συνεργασία με Κορεάτες επιστήμονες, το εργαστήριο του Raikhel έλεγξε διεξοδικά 1651 είδη φυτών και επέλεξε ενεργούς JHANs από αυτά τα φυτά. Στη συνέχεια προσδιόρισε πέντε JHANs από δυο φυτά, τα οποία είναι αποτελεσματικά στο να προκαλούν θνησιμότητα στις προνύμφες του κουνουπιού που προκαλεί τον κίτρινο πυρετό, ειδικά επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των ωοθηκών.
Οι κορεάτες επιστήμονες συνεργάτες, υπό την ηγεσία του Sang Woon Shin του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, δοκίμασαν τα αποτελέσματα αυτών των πέντε μορίων σε άλλα αγροτικά παράσιτα. «Αυτά τα φυσικά μόρια, που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα κατηγορία αποτελεσματικών και ασφαλών φυτοφαρμάκων και τον έλεγχο των κουνουπιών, αλλά και άλλων γεωργικών παρασίτων», δήλωσε ο Raikhel. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Πηγή: University of California – Riverside
Περισσότερα στο άρθρο: Identification of plant compounds that disrupt the insect juvenile hormone receptor complex, στο Proceedings of the National Academy of Sciences