Επιλεγμένα

Νέα μέθοδος ανακύκλωσης πλαστικού δεν χρησιμοποιεί νερό και μειώνει το κόστος στο μισό

Από στις 21 Ιανουαρίου 2015

Μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Μεξικό διατείνεται ότι μπορεί να ανακυκλώσει περισσότερο από το 90% κάθε είδους πλαστικού χωρίς τη χρήση νερού. Η νέα μέθοδος επίσης μειώνει το κόστος κατά το ήμισυ, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα. Η μέθοδος αυτή αποτελεί μια επαναστατική εξέλιξη για τη βιομηχανία ανακύκλωσης. Επιπροσθέτως, η πράσινη αυτή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ανακυκλωθούν τα υλικά που σήμερα πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπως είναι το φελιζόλ και το πολυστυρένιο, καθένα από τα οποία χρειάζεται πάνω από 500 χρόνια για να βιοδιασπαστεί.

Η AK Inovex είναι η εταιρεία η οποία βρίσκεται πίσω από αυτές τις επαναστατικές μεθόδους ανακύκλωσης. Ο ιδρυτής Marco Adame ανέπτυξε την διαδικασία η οποία θα μπορούσε να φέρει τεράστια ανάπτυξη στον κλάδο ανακύκλωσης. Στις τρέχουσες διαδικασίες ανακύκλωσης πλαστικού, το νερό χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο. Αλλά η μέθοδος του Adame εξαλείφει την ανάγκη για νερό, αποφεύγοντας τις έντονες αλλαγές θερμοκρασίας συνολικά. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται απλά παρακάμπτοντας το βήμα της διαδικασίας ανακύκλωσης όπου το πλαστικό είναι στέρεο (ground) και αφυδατωμένο θερμαίνοντάς το και στη συνέχεια ψύχοντάς το με νερό. Αντί αυτού, η μέθοδος του Adame πηγαίνει άμεσα να σχηματίσει τα ανακυκλωμένα σφαιρίδια από πλαστικό. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία χρησιμοποιεί περίπου το μισό της ενέργειας και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο. Η διαδικασίας ανακύκλωσης χωρίς τη χρήση νερού έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία πλαστικών σφαιριδίων, τα οποία είναι ελαφρώς καλύτερα σε ποιότητα σε σχέση με άλλες μεθόδους και καθιστούν το εγχείρημα αρκετά κερδοφόρο.

Η τεράστια οικονομία στην σπατάλη νερού και το κόστος είναι προφανή οφέλη σε αυτήν την τεχνολογία ανακύκλωσης. Όμως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι τα ίδια μηχανήματα που αναπτύχθηκαν ειδικά για αυτή τη διαδικασία, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ανακυκλωθούν άλλα υλικά που κανονικά θα έμπαιναν σε χώρους υγειονομικής ταφής- όπως φελιζόλ, πολυστυρένιο και ακρυκολονιτρίλο βουταδένιο στυρόλιο (ΑΒS). Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ανακυκλώνουμε μια ολόκληρη σειρά από αντικείμενα, όπως είναι τα φλιτζάνια του καφέ από fast food, υλικά συσκευασίας- δεμάτων, μουσικά όργανα, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, ακόμη και τουβλάκια Lego.

Πρόσφατα, η εταιρία είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί δύο τόνους πλαστικά σφαιρίδια. Αυτή τη στιγμή εργάζονται για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής στους 10 τόνους.

Πηγή: physorg

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.