- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Αυτοψία στο εργαστήριο όπου ελέγχονται οι διαστημικοί πύραυλοι της ESA (video από την εκπομπή Space του Euronews)
Χρειάζονται χρόνια για να δημιουργήσεις έναν πύραυλο, μα λίγα δευτερόλεπτα για να εκτοξευθεί. Πρόκειται για μια συναρπαστική στιγμή, που δεν σηκώνει λάθη και παραλείψεις. «Για να φτάσεις στο διάστημα, χρειάζεσαι μεγάλη ισχύς. Για να υπερνικήσουμε τη βαρύτητα της Γης χρειαζόμαστε σημαντική ποσότητα ενέργειας», δήλωσε στην κάμερα του euronews o διευθυντής εκτοξευτών της ESA, Γκάελ Γουίντερς.
Η ισχύς που τοποθετεί αστροναύτες και δορυφόρους σε τροχιά, προέρχεται από τις μηχανές πυραύλων που καίνε στερεά ή υγρά καύσιμα, ή και τα δύο στην περίπτωση του Ariane 5.
Οτιδήποτε πρόκειται να απογειωθεί, περνάει πρώτα από την έδρα της εταιρείας πυραύλων «Snecma», ενός εργοστασίου που βρίσκεται στα δάση της Νορμανδίας, κοντά στην πόλη του Βέρνον. Τρεις κινητήρες πυραύλων κατασκευάζονται σε αυτό το εργοστάσιο. Το vulcain 2 προορίζεται για την κεντρική σκηνή του Ariane 5, ο μικρότερος HM7B που χρησιμοποιείται στο ανώτερο τμήμα του Ariane 5 και το νεότερο Vinci που ακόμη αναπτύσσεται. Αυτά τα ακριβά μηχανήματα πρέπει να προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει.
Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν.
Πηγή: ESA