Επιλεγμένα

Η εμπειρία των διαστημικών αποστολών της ESA βοηθά στην κατασκευή του αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης (video)

Από στις 21 Μαρτίου 2016

Στην πραγματικότητα είναι ένα μονοπάτι, ένα μονοπάτι που οδηγεί σε μια καινούρια πραγματικότητα-επιστημονική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική. Μέσα από αυτό ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο τρόπο παραγωγής ενέργειας που είναι φιλική στο περιβάλλον: Ενέργεια από την Πυρηνική Σύντηξη. Το όνομα του αντιδραστήρα στον οποίο σχεδιάζεται να επιτευχθεί η παραγωγή είναι International Thermonuclear Experimental Reactor, ή (από τα αρχικά) ITER και στα λατινικά iter σημαίνει μονοπάτι, διάβαση, διέλευση, δρόμος κλπ.

Το πείραμα ITER είναι το μεγαλύτερο πείραμα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και χτίζεται στην Γαλλία. Η οικοδόμηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2019 για να αρχίσουν οι προσπάθειες το νωρίτερο το 2020 και σε αυτή συμμετέχει μια μεγάλη διεθνής συνεργασία επιστημόνων και τεχνικών από τις χώρες Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία, ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως η εμπορική εφαρμογή της πυρηνικής σύντηξης για παραγωγή ηλεκτρισμού δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το 2050.

Σήμερα οι μηχανικοί κατασκευάζουν τμήματα του νέου τύπου αντιδραστήρα για την παραγωγή πρασινης ενέργειας με πυρηνική σύντηξη, χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους από την κατασκευή πυραύλων όπως ο ευρωπαϊκός Ariane 5, για να δημιουργήσουν υπερ-ισχυρές δομές για να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες σαν και αυτές που επικρατούν στο εσωτερικό του Ήλιου. Η τεχνική που εφαρμόζεται για την κατασκευή του πυραύλου και τμημάτων των δορυφόρων, φαίνεται πως είναι ο καλύτερος τρόπος για την κατασκευή των δακτυλίων (βλέπε το video που ακολουθεί) που υποστηρίζουν τα πανίσχυρα μαγνητικά πηνία στο εσωτερικό του αντιδραστήρα. Αυτό επειδή, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι δυνάμεις στο εσωτερικό του ITER παρουσιάζουν παρόμοιες εντάσεις στο διάστημα.

Δείτε το video:

Για αυτούς/ές που δεν θυμούνται, πυρηνική σύντηξη συντελείται στον Ήλιο μας και τα άλλα άστρα με την σύγκρουση ατόμων υδρογόνου για την παραγωγή του στοιχείου ήλιο, με την απελευθέρωση μεγάλων ποσών ενέργειας. Είναι ευνόητο ότι μια τέτοια διαδικασία παραγωγής ατελείωτης αειφόρου ηλεκτρικής ισχύος, από θαλάσσιο νερό και τον φλοιό της Γης, αποτελεί ένα διαρκές όνειρο των επιστημόνων και των … πολιτικών.

Πηγή: ESA

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής