Επιλεγμένα

Αυτοψία στο εργαστήριο όπου ελέγχονται οι διαστημικοί πύραυλοι της ESA (video από την εκπομπή Space του Euronews)

Από στις 22 Ιουνίου 2015

Χρειάζονται χρόνια για να δημιουργήσεις έναν πύραυλο, μα λίγα δευτερόλεπτα για να εκτοξευθεί. Πρόκειται για μια συναρπαστική στιγμή, που δεν σηκώνει λάθη και παραλείψεις. «Για να φτάσεις στο διάστημα, χρειάζεσαι μεγάλη ισχύς. Για να υπερνικήσουμε τη βαρύτητα της Γης χρειαζόμαστε σημαντική ποσότητα ενέργειας», δήλωσε στην κάμερα του euronews o διευθυντής εκτοξευτών της ESA, Γκάελ Γουίντερς.

Η ισχύς που τοποθετεί αστροναύτες και δορυφόρους σε τροχιά, προέρχεται από τις μηχανές πυραύλων που καίνε στερεά ή υγρά καύσιμα, ή και τα δύο στην περίπτωση του Ariane 5.

Οτιδήποτε πρόκειται να απογειωθεί, περνάει πρώτα από την έδρα της εταιρείας πυραύλων «Snecma», ενός εργοστασίου που βρίσκεται στα δάση της Νορμανδίας, κοντά στην πόλη του Βέρνον. Τρεις κινητήρες πυραύλων κατασκευάζονται σε αυτό το εργοστάσιο. Το vulcain 2 προορίζεται για την κεντρική σκηνή του Ariane 5, ο μικρότερος HM7B που χρησιμοποιείται στο ανώτερο τμήμα του Ariane 5 και το νεότερο Vinci που ακόμη αναπτύσσεται. Αυτά τα ακριβά μηχανήματα πρέπει να προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει.

 

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν.

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.