- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Το Philae από την επιφάνεια του κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko στέλνει σημάδια ζωής
Το Philae, η τροφοδοτούμενη με ηλιακή ενέργεια συσκευή της αποστολής Rosetta, που προσεδαφίστηκε, ξύπνησε από τον σχεδόν επτάμηνο λήθαργό της. Το Σάββατο 13 Ιουνίου του 2015 στις 22:28 CET (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), το Philae «τηλεφώνησε στο σπίτι», καταρχάς στέλνοντας δεδομένα στη Γη. Περισσότερα από 300 πακέτα δεδομένων αξιολογούνται. Κυρίως περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την «υγεία» του Philae και αυτό που έχουν δείξει είναι ότι ο ανιχνευτής του κομήτη έχει λειτουργική θερμοκρασία -35 βαθμούς Κελσίου και διαθέσιμη ενέργεια 24 watts. Για 85 δευτερόλεπτα, το Philae «μίλησε» στην ομάδα του στη Γη στην πρώτη του επαφή από τότε που έπεσε σε λήθαργο. Στις 14 Ιουνίου, η συσκευή επανέλαβε την επαφή με τη Γη, στέλνοντας κάποια επιπλέον πακέτα δεδομένων μεταξύ 23:22 CET και 23:26 CET. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η σύνδεση ήταν μάλλον αδύναμη.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα θα είναι και πάλι σε θέση να πραγματοποιήσει επιστημονικές μετρήσεις», λέει ο Dr. Hermann Böhnhardt, από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής προσγείωσης. Τους τελευταίους μήνες, η ομάδα του Philae ανέπτυξε στρατηγικές για το πώς θα μπορούσαν, με λίγη ενέργεια, να λειτουργήσουν τα όργανα του Philae. Για το σκοπό αυτό, τα 24 watts θα ήταν αρκετά. «Επιπλέον, αναμένουμε ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη περισσότερη ενέργεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Böhnhardt.
Η ανάλυση της κατάστασης των δεδομένων, το Σαββατοκύριακο, έδειξε ότι το Philae πρέπει να έχει ξυπνήσει νωρίτερα. Τα πακέτα δεδομένων περιέχουν πληροφορίες από προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, προφανώς το Philae δεν ήταν τότε σε θέση να έρθει σε επαφή με το Rosetta. Πριν η ομάδα εδάφους να είναι σε θέση να ελέγχει τη συσκευή, από απόσταση περίπου 304 εκατομμύρια χιλιόμετρα, από εδώ από τη Γη, πρέπει να γίνουν δυνατές σταθερές και μεγαλύτερης διάρκειας συνδέσεις. Μόνο τότε μπορούν να φορτωθούν οι προετοιμασμένες οδηγίες για το επιστημονικό έργο των δέκα οργάνων που βρίσκονται στο σκάφος και να αρχίσουν τα επόμενα πειράματα.
Οι ειδικοί δεν θα αποφασίσουν την σειρά με την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα όργανα, μέχρι να πάρουν πληροφορίες για την «υγεία» του Philae. «Αρχικά, αναμφισβήτητα θα χρησιμοποιηθούν τα μη-μηχανικά όργανα – δηλαδή όργανα που δεν είναι τρυπάνι ή σφυρί», λέει ο Stephan Ulamec, διαχειριστής του project Philae στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR). Στην κατεύθυνση αυτή θα είναι επίσης τα όργανα που καταναλώνουν λίγη ενέργεια και πρέπει να στέλνουν μόνο μικρές ποσότητες δεδομένων στη Γη.
Τώρα, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί περιμένουν για την επόμενη επαφή. Η μαζική μνήμη του Philae περιέχει περισσότερα από 8.000 πακέτα δεδομένων, τα οποία θα πρέπει να παράσχουν περαιτέρω πληροφορίες για το πώς τα πήγε το Philae στον κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko. Το Philae είχε τεθεί σε έκτακτη κατάσταση αδρανοποίησης στις 15 Νοεμβρίου του 2015 στις 1:15 CET, αφού ήταν σε λειτουργία για περίπου 60 ώρες στον κομήτη. Από τις 12 Μαρτίου του 2015, η μονάδα επικοινωνίας στο όχημα Rosetta, που είναι σε τροχιά, είχε ενεργοποιηθεί επανειλημμένα για να καλέσει τη συσκευή και να λάβει την απάντησή της.
Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο στάλθηκε από τη συσκευή Philae μετά την προσγείωση στο 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko. Σε πρώτο πλάνο, φαίνεται ένα από τα τρία σκέλη της συσκευής, που τώρα ξύπνησε από τον λήθαργο. Credit: ESA / Rosetta / Philae / CIVA
Πηγή: Max Planck Institutes