- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η επαφή με σκύλους στην πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης από άσθματος
Μια ομάδα Σουηδών επιστημόνων χρησιμοποίησε τα εθνικά μητρώα πληροφοριών για να μελετήσει τη συσχέτιση της επαφής με σκύλους κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής των παιδιών με την μετέπειτα ανάπτυξη άσθματος. Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν μαζί με σκύλους εμφάνισαν άσθμα σε μικρότερο αριθμό από τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς σκύλους.
Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά, συνολικά, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη των ερευνητών συνδέοντας μεταξύ τους εννέα διαφορετικές εθνικές πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δύο μητρώων κατόχων σκύλου που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για ιατρική έρευνα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο JAMA Pediatrics. Ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί αν τα παιδιά που εκτίθενται σε ζώα στα πρώτα χρόνια της ζωή τους, βρίσκονται σε διαφορετικό κίνδυνο να έχουν άσθμα.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το να μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα μειώνει τον κίνδυνο άσθματος ενός παιδιού περίπου στο μισό. Θέλαμε να δούμε αν αυτή η συσχέτιση ισχύει, επίσης και για τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους στα σπίτια τους. Τα αποτελέσματά μας επιβεβαίωσαν το φαινόμενο της φάρμας και είδαμε επίσης ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με σκύλους είχαν άσθμα περίπου 15% λιγότερα από τα παιδιά χωρίς σκύλους. Επειδή είχαμε πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο και λεπτομερές σύνολο δεδομένων, μπορούσαμε να εξηγήσουμε συγχυτικούς παράγοντες όπως το άσθμα στους γονείς, η περιοχή κατοικίας και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση», λέει ο Tove Fall, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών, ο οποίος συντόνισε τη μελέτη μαζί με ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία.
Στη Σουηδία, κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό προσωπικό αριθμό. Κάθε επίσκεψη σε έναν ειδικό γιατρό και κάθε συνταγή, καταγράφονται σε εθνικές βάσεις δεδομένων των, προσβάσιμες στους ερευνητές μετά την ανωνυμοποίηση (την αφαίρεση των προσωπικών στοιχείων) των δεδομένων. Ακόμη και αν η καταχώριση ιδιοκτησίας σκύλου είναι υποχρεωτική στη Σουηδία από το 2001. Οι επιστήμονες μελέτησαν κατά πόσο η ύπαρξη ενός γονέα που έχει καταχωρηθεί ως ιδιοκτήτης σκύλου ή κτηνοτρόφος, συνδυάστηκε με μετέπειτα διάγνωση ή φαρμακευτική αγωγή για άσθμα της παιδικής ηλικίας.
«Αυτό το είδος των επιδημιολογικών μελετών αναζητεί συνδέσμους σε μεγάλους πληθυσμούς, αλλά δεν παρέχει απαντήσεις σχετικά με το εάν και πώς τα ζώα θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα παιδιά από το να αναπτύξουν άσθμα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με εξακριβωμένη αλλεργία σε γάτες ή σκύλους θα πρέπει να τα αποφύγουν, αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν επίσης ότι παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους έχουν μειώσει τους κινδύνους άσθματος στη μετέπειτα ζωή τους. Χάρη στο σχεδιασμό με βάση τον πληθυσμό, τα αποτελέσματα μας μπορούν να γενικευθούν στον σουηδικό πληθυσμό και πιθανώς και σε άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς με παρόμοια κουλτούρα, όσον αφορά την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων και την κτηνοτροφία», λέει η Catarina Almqvist Malmros, κύρια συγγραφέας της μελέτης, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων της Astrid Lindgren και καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Ινστιτούτο Karolinska, στη Στοκχόλμη.
Πηγή: Uppsala University
Περισσότερα στο δημοσίευμα: Early Exposure to Dogs and Farm Animals and the Risk of Childhood Asthma, JAMA Pediatr. 2015, 169