- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Διεθνής ομάδα επιστημόνων επιβεβαιώνει την ανακάλυψη τεσσάρων νέων χημικών στοιχείων
Η έβδομη σειρά του περιοδικού πίνακα των στοιχείων είναι τελικά πλήρης. Η Κοινή Ομάδα Εργασίας για την Ανακάλυψη Νέων Στοιχείων, υπό την προεδρία του Paul Karol, ομότιμου καθηγητή της Χημείας στο Carnegie Mellon University, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη των τεσσάρων νέων στοιχείων – 113, 115, 117 και 118 – που συμπληρώνουν την έβδομη σειρά του πίνακα.
Οι επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, οι οποίοι ανακάλυψαν τα στοιχεία έχουν τώρα την έγκριση για να τα ονομάσουν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC), τα νέα στοιχεία μπορεί να ονομαστούν από ένα μυθολογικό όρο, ένα ορυκτό, ένα τόπο ή μια χώρα, μια ιδιότητα, έναν ή μια επιστήμονα.
Κατά τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες που «κυνηγούν» ένα στοιχείο έχουν κάνει πολλές δημοσιεύσεις σχετικές με το έργο τους. Η Κοινή Ομάδα Εργασίας για την Ανακάλυψη Νέων Στοιχείων (JWP) ήταν επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των ισχυρισμών της ανακάλυψης ενός στοιχείου, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίστηκαν το 1999. Τα κριτήρια αυτά θεσπίστηκαν ως ένα μέσο για να διευθετηθούν ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί για την ανακάλυψη, μετά από μια επίμαχη περίοδο γνωστή ως «υπερφέρμιου πόλεμοι» (transfermium wars)-μια διαμάχη δεκαετιών για το ποιος το ανακάλυψε και ως εκ τούτου ποιος είχε το δικαίωμα να ονομάσει τα στοιχεία 104-109.
Το 2012, η JWP άρχισε την αξιολόγηση των στοιχείων που σχετίζονται με την ανακάλυψη των στοιχείων 113, 115, 117 και 118. Η JWP, μια κοινή προσπάθεια της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP), επιβεβαίωσε ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πράγματι τα τέσσερα νέα στοιχεία.
«Κάθε διαδοχικό στοιχείο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συντεθεί και όλο και πιο δύσκολο να μετρηθεί», είπε ο Karol. «Για τη μελέτη, στην πραγματικότητα, η χημεία είναι μια βαθειά πρόκληση για την εξυπνάδα των πειραματικών και θεωρητικών επιστημόνων».
Ο Karol, πυρηνικός χημικός ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2012 μετά από 43 χρόνια υπηρεσίας, προήδρευσε της JWP από την ίδρυσή της το 1999. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, η ομάδα έχει αποδώσει τη στοιχειακή κατάσταση σε πέντε άλλα στοιχεία: τα Νταρμστάντιο (darmstadtium), Ρεντγκένιο (roentgenium), Κοπερνίκιο (copernicium), Φλερόβιο (flerovium) και Λιβερμόριο ( livermorium). [Βρες τα στη σειρά 7 του περιοδικού πίνακα]
Η ανακάλυψη και η ονομασία ενός στοιχείου χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Όταν ο Αμερικανός χημικός Glenn Seaborg έμαθε ότι το στοιχείο 106 θα ονομάζεται «Σιμπόργκιο» (seaborgium), προς τιμήν του, είπε ότι ένας τέτοιος φόρος τιμής σήμαινε για αυτόν πολλά περισσότερα και από το βραβείο Νόμπελ.