Επιλεγμένα

Η πιο γνωστή εξίσωση του Einstein – Η εμφάνισή της στο ιστορικό προσκήνιο

Από στις 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου – η σημερινή ημερομηνία – αλλά το 1905, όταν ο Albert Einstein δημοσίευσε την τελευταία από τις 4 μελέτες που υπέβαλε εκείνη τη χρονιά στο περιοδικό Annalen der Physik. Με την πρώτη εξήγησε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, με τη δεύτερη έδωσε πειραματική απόδειξη για την ύπαρξη των ατόμων και με την τρίτη παρουσίασε την ειδική σχετικότητα. Με την τέταρτη, όμως, εξήγησε τη σχέση μεταξύ ενέργειας και μάζας εισάγοντας την περίφημη σχέση ισοδυναμίας των δύο αυτών φυσικών μεγεθών, η οποία έμελλε να γίνει σήμα με το οποίο τον γνωρίζουν οι πάντες σήμερα στον πλανήτη: E = m c^2!

Μπορείτε, να αναζητήσετε πολλά περισσότερα διαβάζοντας είτε τα βιβλία Φυσικής, είτε τα πολλά βιβλία που αναφέρονται στην ζωή και το έργο του μεγάλου φυσικού. Αξίζει τον κόπο να διαβάζουμε, ας μην το ξεχνάμε αυτό!

Αυτό που θα ήθελα να προσφέρω με αυτή τη σύντομη αναφορά στην σημαντική εξίσωση είναι ότι: (1) Εμφανίστηκε στην εργασία του Einstein με τίτλο «Εξαρτάται η αδράνεια ενός σώματος από το ενεργειακό του περιεχόμενο;» [Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energieinhalt abhängig?]. (2) Ο Einstein χρησιμοποίησε για την ενέργεια το σύμβολο L και για την ταχύτητα του φωτός το σύμβολο V και όχι τα σύμβολα E και c, που χρησιμοποιούμε σήμερα. (3) Η σχέση ισοδυναμίας μεταξύ των δύο αυτών φυσικών μεγεθών βρίσκεται καλυμμένη σε μια γενικότερη σχέση μεταβολής της κινητικής ενέργειας ενός σώματος και μάλιστα αγνοώντας τους παράγοντες της τέταρτης και υψηλότερης τάξης, και (4) Από την εξίσωση αυτή ο ίδιος εξάγει και διατυπώνει τη σχέση ισοδυναμίας αναφέροντας: «Αν ένα σώμα εκπέμψει την ενέργεια L με μορφή ακτινοβολίας, η μάζα του μειώνεται κατά L/c^2»!

Διαβάστε την εργασία του Einstein: DOES THE INERTIA OF A BODY DEPEND UPON ITS ENERGY-CONTENT?

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής