- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η δυτική διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Η πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει συσχετισμό μεταξύ περιβαλλοντικών παραγόντων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η δυτικού τύπου διατροφή και η καθιστική ζωή, με την ευπάθεια στην νόσο του Αλτσχάιμερ. Στην πραγματικότητα, εκτιμήθηκε ότι ο συνδυασμός διατροφής και μη-δραστηριότητας συνεισφέρει όσο και σε 25% των περιπτώσεων της Αλτσχάιμερ. Παρόλα αυτά, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τους ακριβείς μηχανισμούς της νόσου και το πώς ή γιατί αυτός ο ολοένα και περισσότερο κοινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να παίξει τόσο μεγάλο ρόλο στην μεταγενέστερη γνωστική λειτουργία.
Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Nature Scientific Reports, ερευνητές από το Εργαστήριο Jackson αναζήτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ διατροφής και ευπάθειας στην νόσου του Αλτσχάιμερ. Χρησιμοποιήθηκε μια «δυτική διατροφή» που παρασκευάστηκε ειδικά για τα ποντίκια-πειραματόζωα, από μέλη του εργαστηρίου, που συνδυάζει υψηλά ποσά ζωικών προϊόντων, με λίπος και ζάχαρη, με χαμηλό περιεχόμενο που να βασίζεται σε φυτά και χαμηλή θρεπτική πυκνότητα. Προηγούμενες μελέτες είχαν εστιάσει σε συγκεκριμένα στοιχεία της δυτικής διατροφής, αλλά μπορεί ο συνδυασμός να είναι σημαντικός. Οι ερευνητές τροφοδότησαν με τέτοια τροφή, για οκτώ μήνες, υγιή πειραματόζωα ενός κοινά χρησιμοποιούμενου αμιγούς είδους και πειραματόζωα που διαμόρφωσαν ως ένα μοντέλο ορισμένων μορφών της νόσου του Αλτσχάιμερ (ηλικίας από δυο μέχρι δέκα μήνες, με αντιστοιχία στους ανθρώπους από το τέλος της εφηβείας μέχρι τη μέση ηλικία).
Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι η παρατεταμένη κατανάλωση της δυτικής διατροφής οδηγεί σε μια δραματική αύξηση στην δραστηριότητα της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στους εγκεφάλους όλων των πειραματόζωων, στα οποία εμπεριέχονται και εκείνα που δεν ανήκαν στο μοντέλο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η διατροφή αύξησε πάρα πολύ την δραστηριότητα των μικρογλοίων, που λειτουργούν ως ανοσοποιητικά κύτταρα του εγκεφάλου και τα μονοκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια που μπορούν να περνούν στον εγκέφαλο ανταποκρινόμενα στο σήμα του ανοσοποιητικού. Μερικά συστατικά της δυτικής διατροφής συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη περιφερικής φλεγμονής, με την πάροδο του χρόνου και τα ευρήματα της μελέτης ισχυροποιούν την πιθανότητα ότι αυτή η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο αυξάνει την ευπάθεια στην νόσο του Αλτσχάιμερ.
Όλα τα ποντίκια-πειραματόζωα είχαν μια σημαντική αύξηση των μικρογλοίων και των μονοκυττάρων που συνδέονται με μια βασική ρυθμιστική πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού, την TREM2. Αυτή συνδέεται με την ευπάθεια στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες σχετιζόμενες με την ηλικία νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει την αύξηση της πρωτεΐνης ως απόκριση σε παρατεταμένη κατανάλωση δυτικής διατροφής. Επιπλέον υπήρξε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του αριθμού των κυττάρων και την πρωτεΐνη και της αύξησης της πλάκας β-αμυλοειδούς που επιβαρύνει τους εγκεφάλους των πειραματόζωων, στοιχείο που δείχνει ότι η στόχευση στην πρωτεΐνη ίσως να είναι επωφελής για ασθενείς με γνωστική εξασθένηση που προκαλείται από τη διατροφή.
Πηγή: The Jackson Laboratory
Περισσότερα στη δημοσίευση: Chronic consumption of a western diet induces robust glial activation in aging mice and in a mouse model of Alzheimer’s disease, Nature, Scientific Reports (ελεύθερη)