Επιλεγμένα

Η άνοδος των ρομπότ: Η αυτοματοποίηση και το μέλλον της εργασίας.

Από στις 31 Μαΐου 2016

Πριν από λίγες ημέρες η Foxconn, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών στον κόσμο, αντικατέστησε με ρομπότ – σε ένα από τα εργοστάσιά της – 60.000 εργαζόμενους, μειώνοντας το εργατικό της δυναμικό σε 50.000, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή της. Η Foxconn κατασκευάζει τα iPhone και iPad της Apple, τη σειρά τηλεφώνων Galaxy της Samsung και άλλες συσκευές κορυφαίων εταιριών του πλανήτη. Η είδηση δημοσιεύθηκε αρχικά στην South China Morning Post.

Με δήλωσή της στην ιστοσελίδα MarketWatch, η εταιρία επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει να αυτοματοποιεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής της σε όλη την Κίνα, και όπως υποστηρίζει, έτσι δίνει την δυνατότητα στους υπαλλήλους της να επικεντρωθούν σε υψηλότερης αξίας στοιχεία στην παραγωγική διαδικασία, όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, ο έλεγχος της διαδικασίας και ο ποιοτικός έλεγχος.

«Σε όλες της μονάδες μας σήμερα εφαρμόζουμε την ρομποτική μηχανική και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής ώστε να αντικαταστήσουμε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες που γίνονταν παλιότερα από τους εργαζόμενους», δήλωσε η Foxconn. «Καθώς η διαδικασίες παραγωγής μας και τα προϊόντα που παράγουμε γίνονται πιο προηγμένα τεχνολογικά, η αυτοματοποίηση παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις μας και έχουμε σχέδια να αυτοματοποιήσουμε περισσότερες από τις λειτουργίες παραγωγής μας τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με την South China Morning Post, περίπου 600 εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Kunshan της Κίνας, φέρεται να προτίθενται να μειώσουν τον αριθμό των απασχολουμένων τους με ρομπότ, σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν την παραγωγή και να μειώσουν το κόστος. Πέρυσι, 35 εταιρίες της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της Foxconn, ξόδεψαν συνολικά 4 δισεκατομμύρια γιουάν – 610 εκατομμύρια δολάρια – στην τεχνητή νοημοσύνη, ως μέρος της πρωτοβουλίας αυτής.

Η τάση της αντικατάστασης των ανθρώπων με πιο αποτελεσματικά ρομπότ δεν περιορίζεται στην Κίνα. Από τον Φεβρουάριο περισσότερα από 260.000 ρομπότ «εργάζονται» σε εργοστάσια των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Robotic Industries Association. Προς το παρόν, τα ρομπότ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε θέσεις εργασίας που απαιτούν λιγότερο εξελιγμένες δεξιότητες, όπως η συναρμολόγηση προϊόντων. Στόχος όμως είναι στο μέλλον να έχουν πιο περίπλοκους και κοινωνικούς ρόλους που απαιτούν δεξιότητες, όπως η εξυπηρέτηση πελατών. Αναπτύσσονται επίσης όλο και πιο εξελιγμένα ρομπότ, αλλά ο δρόμος για την αποδοχή τους μάλλον θα είναι πιο δύσκολος καθώς θα απειλήσουν θέσεις εργασίας ανθρώπων με πιο υψηλές αμοιβές.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το 2014, σε συνεργασία με την Deloitte, εταιρία που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, προβλέπει πως τις επόμενες δυο δεκαετίες θα αυτοματοποιείται το 35% των εργασιών στη Μεγάλη Βρετανία. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως, στον τομέα χονδρικής και λιανικής, 2.168.000 θέσεις εργασίας – το 49% του σημερινού εργατικού δυναμικού – έχουν υψηλή πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν. Ακολουθούν οι τομείς μεταφοράς και αποθήκευσης 1.524.000 θέσεις εργασίας (74%), υγείας και κοινωνικών εργασιών 1.351.000 θέσεις εργασίας (28%).

Πίνακας με τις εργασίες που έχουν υψηλό, μέσο και χαμηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης (Έρευνα Deloitte)

Πίνακας με τις εργασίες που έχουν υψηλό, μέσο και χαμηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης (Έρευνα Deloitte)

(egno.gr)

Πηγές:

Apple supplier Foxconn replaces 60,000 humans with robots in China, Marketwatch

Rise of the robots: 60,000 workers culled from just one factory as China’s struggling electronics hub turns to artificial intelligence, South China Morning Post

Automation transforming UK industries, Deloitte

North American Robotics Market Records Strongest Opening Quarter Ever, Robotic Industries Association

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.