Επιλεγμένα

Κλιματική Αλλαγή: Οι άνθρωποι επιδρούν στο σύστημα της Γης περισσότερο από ότι οι φυσικές δυνάμεις

Από στις 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο άνθρωποι προκαλούν αλλαγή στο κλίμα 170 φορές ταχύτερα από τις δυνάμεις της φύσης. Αυτό είναι το εύρημα νέας έρευνας που το Australian National University (ANU) υπογράφει. Ο ένας από τους συγγραφείς, ο Καθηγητής Will Steffen από το ANU, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της μελέτης, για πρώτη φορά, επινοήθηκε μια μαθηματική εξίσωση για να περιγραφεί η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο σύστημα της Γης, γνωστή ως Ανθρωπόκαινη εξίσωση.

«Κατά τα τελευταία 7000 χρόνια οι κύριες δυνάμεις που οδηγούν την αλλαγή είναι αστρονομικές – αλλαγές στη ηλιακή ένταση και ανεπαίσθητες αλλαγές σε τροχιακές παραμέτρους, μαζί με λίγα ηφαίστεια. Έχουν οδηγήσει σε ένα ρυθμό αλλαγής 0,01 C (βαθμούς Κελσίου) ανά αιώνα», είπε ο Καθηγητής Steffen, από το Fenner School of Environment and Society και το Ινστιτούτο Κλιματικής αλλαγής στο ANU. «Οι προκαλούμενες από τον άνθρωπο εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια των περασμένων 45 ετών αύξησαν το ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας σε 1,7 C ανά αιώνα, καθιστώντας το ρυθμό του φυσικού υποβάθρου μικροσκοπικό».

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Anthropocene Review εξετάζει το σύστημα της Γης ως ένα ενιαίο σύνθετο σύστημα και αξιολογεί την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην πορεία του συστήματος.

Η Ανθρωπόκαινη εξίσωση: E είναι το σύστημα της Γης, A οι αστρονομικές δυνάμεις, G είναι οι γεωφυσικές δυνάμεις, Ι οι εσωτερικές δυναμικές και H, οι βιομηχανοποιημένες κοινωνίες

«Δεν λέμε ότι οι αστρονομικές δυνάμεις του ηλιακού μας συστήματος ή οι γεωλογικές διεργασίες έχουν εξαφανιστεί, όμως από την άποψη των επιδράσεών τους σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο τώρα είναι αμελητέες σε σύγκριση με τη δική μας επίδραση», είπε ο Καθηγητής Steffen. «Η αποκρυστάλλωση αυτών των στοιχείων με τη φόρμα μιας απλής εξίσωσης δίνει στην τρέχουσα κατάσταση μια σαφήνεια, την οποία ο πλούτος των δεδομένων συχνά εξασθενίζει. Θέτει επίσης τη σύγχρονη ανθρώπινη επίδραση στο πλαίσιο των μεγάλων δυνάμεων της φύσης που έχουν οδηγήσει τη δυναμική του συστήματος της Γης κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών».

Ο Καθηγητής Steffen λέει ότι η ανθρωπότητα είχε ακόμη μια ευκαιρία να προλάβει την καταστροφική αλλαγή του κλίματος, όμως ο χρόνος εξαντλείται ταχύτατα. «Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά με μηδέν εκπομπές. Η έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να τροφοδοτήσουμε εννέα δισεκατομμύρια ανθρώπους – τον προβαλλόμενο πληθυσμό μέχρι το 2050 – και να μειώσουμε ταυτόχρονα τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου», υποστηρίζει ο Καθηγητής.

Πηγή: Australian National University

Περισσότερα στη δημοσίευση: The Anthropocene equation. The Anthropocene Review.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.