- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι έφηβοι χρειάζεται να έχουν μέχρι 10 ώρες ύπνου κάθε νύχτα
Η τεχνολογία, άλλοι περισπασμοί και το ξενύχτι το κάνουν να είναι δύσκολο, όμως οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι έφηβοι χρειάζονται να βρίσκουν χρόνο για 8 με 10 ώρες ύπνου το βράδυ, για να βελτιστοποιούν τις αποδόσεις τους και να παραμένουν υγιείς και με ευεξία. Όταν οι έφηβοι κοιμούνται λιγότερο από 9 ώρες, συσσωρεύονται οι απώλειες προσοχής και μια συμπεριφορά τύπου jetlag αρχίζει να επιδρά – θέτοντάς τους σε κίνδυνο φτωχής απόδοσης στο σχολείο και ακόμη σωματικών τραυματισμών λόγω ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης του αυτοκινήτου τους, αν οδηγούν.
Νεαρά άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά μπορούν επίσης να βρουν ότι χειροτερεύουν τα μοτίβα ύπνου τους. «Ποιος νοιάζεται; Λοιπόν, οι περισσότεροι έφηβοι στον κόσμο δεν κοιμούνται στη συνιστώμενη περιοχή των 8 με 10 ωρών ύπνου κάθε νύχτα», λέει η Dr Michelle Short, που διενεργεί μια μελέτη ύπνου εννέα νυχτών σε 34 εφήβους ηλικιών 15 με 17 ετών στην Κλινική Ύπνου Παιδιού και Εφήβου του Πανεπιστημίου Flinders. «Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο για βέλτιστη λειτουργία από ότι κατά κανόνα έχουν. Η μελέτη μας, έλλειψης ύπνου σε ελεγχόμενες συνθήκες, δείχνει ότι αυτή καθαρά επιδρά στην ικανότητα να λειτουργούν καλά, καθώς επίσης στην νοητική τους υγεία και στην αίσθηση ευεξίας».
«Το αίσθημα υπνηλίας, η φτωχή γνωστική απόδοση και τα κακά πρότυπα ύπνου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου, ειδικά μεταξύ αυτών που μαθαίνουν οδήγηση», προειδοποιεί η Dr Short. Μετά τις σχολικές διακοπές και αρκετούς μήνες ύπνου, αναφέρει η Dr Short, θα μπορούσε να υπάρξει χρόνος για να αποκατασταθεί μια καλή λειτουργία για το σωματικό ρολόι [των εφήβων] να κινείται μέσα σε μια υγιή περιοχή ύπνου για να σηκώνονται νωρίς για το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή την εργασία τους. «Τα σώματά μας και οι εγκέφαλοι χρειάζονται το σωστό ποσό ύπνου», αναφέρει.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι οι έφηβοι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο τους περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις: που είναι νυσταγμένοι ή κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας, που χρειάζονται ξυπνητήρι (ή τους γονείς τους) γα να ξυπνήσουν τις ημέρες του σχολείου, που κοιμούνται πολύ γρήγορα (<5 mins) ή πολύ αργά (>30 mins) ή που να βρίσκουν πολύ δύσκολο το να ξυπνάνε το πρωί.
Πηγή: Flinders University
Περισσότερα στη μελέτη: Estimating Adolescent Sleep Need Using Dose-Response Modelling. Sleep (Oxford University Press).