- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Ερευνητές επινόησαν μικροοικονομικό μοντέλο που μπορεί να εξηγήσει τις μακροσκοπικές τάσεις της αγοράς
Τα πάνω και τα κάτω της οικονομίας των αγορών μοιάζουν απρόβλεπτα, όμως φυσικοί έχουν δείξει ότι στοχαστικά* μοντέλα τυχαίου βηματισμού μπορούν να συλλάβουν τη δυναμική της μεγάλης κλίμακας αγοράς, όπως οι αλλαγές του Βιομηχανικού Μέσου Όρου του Dow Jones. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι ένα μοντέλο που περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις σε μικρότερες, σε επίπεδο εμπόρου κλίμακες. Ερευνητές έχουν τώρα κατασκευάσει ένα τέτοιο μικροοικονομικό μοντέλο χρησιμοποιώντας δεδομένα για μεμονωμένους εμπόρους σε υψηλής συχνότητας νομισματική ανταλλαγή. Η ομάδα έλεγξε το μοντέλο δείχνοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναπτύξουν μια μακροσκοπική θεωρία που αποτυπώνει με ακρίβεια την κατανομή τιμών και άλλους δείκτες της αγοράς.
Η στοχαστική συμπεριφορά, όπως η κίνηση Brawn των σωματιδίων σε ένα ρευστό, μπορεί να κατανοηθεί με την αποκαλούμενη κινητική θεωρία. Σε αυτή την προσέγγιση, κάποιος αρχίζει με ένα μοντέλο μικροσκοπικών αλληλεπιδράσεων (ή συγκρούσεων) και το οικοδομεί σε ένα μακροσκοπικό πλαίσιο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια εξίσωση, όπως η εξίσωση Boltzmann ή Langevin, που περιγράφει την εξέλιξη της θέσης σωματιδίου, της θερμοκρασίας ή κάποιας άλλης μεγάλης κλίμακας στατιστικής μεταβλητής. Οι οικονοφυσικοί** έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν μια κινητική θεωρία για οικονομικά συστήματα, όμως έχουν έλλειψη δεδομένων στην μικροσκοπική συμπεριφορά των μεμονωμένων εμπόρων.
Ο Kiyoshi Kanazawa, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν πέντε ημερών συναλλαγές υψηλής συχνότητας μεταξύ δολαρίων και γεν. Παρακολούθησαν τη συμπεριφορά των εμπόρων, τόσο στις «προσφορές» (τιμές αγοράς) όσο και στις «ζητήσεις» (τιμές πώλησης). Οι έμποροι υποβάλουν εντολές κάθε λίγα δευτερόλεπτα, όμως μια συναλλαγή συμβαίνει μόνον όταν μια τιμή ζήτησης του εμπόρου ταιριάζει με την τιμή προσφοράς ενός άλλου. Ο Kanazawa και οι άλλοι συνεργάτες του βρήκαν ότι οι έμποροι ανταποκρίθηκαν σε κάθε συναλλαγή προσαρμόζοντας τη προσφορά τους. Οι επιστήμονες μοντελοποίησαν αυτή την «ακολουθούμενη τάση» και έδειξαν πως ακολουθεί μια εξίσωση σαν αυτή του Boltzmann για την συνολική κίνηση τιμών. Αυτή η μακροσκοπική εξίσωση θα μπορούσε να αναπαράγει ευρείας κλίμακας παρατηρήσεις της αγοράς ξένου συναλλάγματος.
Πηγή: American Physical Society
Περισσότερα στη δημοσίευση: Derivation of the Boltzmann Equation for Financial Brownian Motion: Direct Observation of the Collective Motion of High-Frequency Traders. Physical Review Letters.
*Σημείωση egno: Αυτά που έχουν σχέση με τυχαίες μεταβλητές.
**Σημείωση egno: Επιστήμονες που θεραπεύουν την οικονοφυσική, ένα διαθεματικό πεδίο έρευνας που εφαρμόζει θεωρίες και μεθόδους που αρχικά αναπτύχθηκαν από φυσικούς με σκοπό να λύσουν προβλήματα στην οικονομία. Συνήθως περιλαμβάνουν στοχαστικές διαδικασίες και μη-γραμμική δυναμική.