Επιλεγμένα

Λίγα λόγια για το βιβλίο του Διονύση Σιμόπουλου – «Είμαστε αστρόσκονη» – για τους αναγνώστες του egno.gr

Από στις 1 Ιουνίου 2018

Η αφορμή
Ήταν που με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του αγαπητού Διονύση Σιμόπουλου, αστροφυσικού και εκπληκτικού παρουσιαστή για το μη μυημένο κοινό των θεμάτων της περιοχής αυτής, που ως egno.gr είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του που μπορείτε να ακούσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο. Το βιβλίο έχει τον αρκετά προκλητικό τίτλο: «Είμαστε αστρόσκονη» και υπότιτλο: «Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος» και έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Το βιβλίο
Το βιβλίο, μια καλαίσθητη και εύκολα διαχειρίσιμη έκδοση, έχει εξώφυλλο που σχεδιάστηκε από τον Βασίλη Παπαγεωργίου. Το κύριο μέρος του αναπτύσσεται σε 181 σελίδες που εύκολα μπορεί οπουδήποτε – στο γραφείο, την πολυθρόνα, το κρεβάτι ή την ξαπλώστρα στην παραλία – να το ξεφυλλίσει απολαμβάνοντάς το ο αναγνώστης ή η αναγνώστριά του. Η ύλη του, μετά από τον Πρόλογο, οργανώνεται με πολύ όμορφο τρόπο σε Τέσσερα Μέρη [Αστρικά γεννητούρια, Αστρική εξέλιξη, Αστρικές καταστροφές και Ψίθυροι από το Σύμπαν] και κάθε μέρος σε Τρία κεφάλαια. Ολοκληρώνεται με τον Επίλογο που έχει τίτλο αυτόν του ίδιου του βιβλίου.

Το περιεχόμενο
Με το περιεχόμενό του, το βιβλίο του Διονύση Σιμόπουλου, μας οδηγεί να δούμε αυτό που υπάρχει, αυτό που πάντα υπήρχε και αποτελούσε τον διεγέρτη της Ανθρωπότητας: τον Ουρανό. Μετά, λειτουργώντας σαν ένας μηχανισμός απογείωσης, απάγει τη σκέψης και την οδηγεί στο εσωτερικό αυτών των καταπληκτικών δομών που γοητεύουν όταν γίνονται αντιληπτές από τον κάτοικο του πλανήτη Γη και εκεί μέσα δείχνει τον αναγνώστη πώς δημιουργούνται αυτά που πάντα αποτελούσαν τον καθοδηγητή του Ανθρώπου, τα άστρα, αλλά και οι πιο «κοινωνικές» τους δομές, τα αστρικά σμήνη.

Η πτήση της σκέψης του αναγνώστη – με την εμπειρία του κυβερνήτη συγγραφέα – πλησιάζει πολύ κοντά σε αυτά, ώστε να μπορέσει αυτός να αντιληφθεί πώς λειτουργούν, αλλά και πως εξελίσσονται, για να φθάσει να αποκαλύψει την κατάληξή τους. Από εκεί φωτίζοντας ορισμένες από τις πλέον τερατώδεις απολήξεις τους, εκεί που η βαρύτητα ανοίγει πηγάδια στην υφή του χωρόχρονου, παρουσιάζει τα στοιχεία που δείχνουν την κυματοειδή ζωντάνια αυτού του τελευταίου: τα βαρυτικά κύματα. Ολοκληρώνοντας αυτό το καταπληκτικό ταξίδι, η επιστροφή στον πλανήτη-κατοικία μας θα έμοιαζε ίσως λίγο πεζή.

Όχι όμως για τον Σιμόπουλο! Αυτός, ο έμπειρος κυβερνήτης του γνωστικού διαστημοπλοίου μετά την προσγείωσή μας θα δείξει το πρόσωπό μας, θα δείξει ΕΜΑΣ για να μας αποκαλύψει πως «είμαστε αστράνθρωποι που παρακολουθούν τις κοσμικές ακτίνες να εκτοξεύονται στο Διάστημα από πάλσαρ και σουπερνόβα». Ακτίνες που μας διεγείρουν για την επόμενη πτήση εκεί έξω.

Σχολιάζοντας
Ο συγγραφέας, για το βιογραφικό του οποίου μπορεί ο αναγνώστης και η αναγνώστρια να διαβάσει σε προηγούμενη δημοσίευση του egno.gr, δεν μας ταξιδεύει απλά, αλλά μας διεγείρει γνωστικά, αυξάνοντας ταυτόχρονα το γνωσιακό μας φορτίο. Μας δίνει όλο το συμπαντικό γίγνεσθαι στη χούφτα μας, με ένα βιβλίο του οποίου το διάβασμα κυλάει όμορφα και απαλά – σαν το δροσερό νερό μιας πηγής στο στόμα του διψασμένου ταξιδευτή – όχι μόνο για όσους/ες έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη θεματολογία του, αλλά και για αυτούς/ές που παρακολουθούν τα θέματα αυτά. Το βιβλίο δεν έχει καμία φωτογραφία, όμως δεν χρειάζεται αφού είναι γεμάτο με εικόνες, όμορφες, βίαιες, ήρεμες, γεμάτες χρώματα που η σκέψη του κάθε αναγνώστη μπορεί με άνεση να δημιουργήσει από τις περιγραφές.

Επίλογος
Ο ουρανός είναι αυτός που (ξε)σήκωσε τον άνθρωπο από το χώμα του πλανήτη μας και τον έκανε να αλλάξει επίπεδο, να αλλάξει πλαίσιο λειτουργίας, να αλλάξει τρόπο προσέγγισης της πραγματικότητας, να αλλάξει τρόπο σκέψης και μετά τον έκανε να αλλάζει διαρκώς. Ο ουρανός θάμπωσε τον Άνθρωπο ως κόσμημα – για αυτό και τον αποκάλεσε Κόσμο, τον οδήγησε να δει γραμμές, σχήματα, μορφές, τον οδήγησε να αντιληφθεί σχέσεις, να παρατηρήσει επαναλήψεις και έτσι να διαμορφώσει αντιλήψεις και όταν αυτές έγιναν κατεστημένες, τον οδήγησε να δει τις αλλαγές που έγιναν οδηγός για τις επαναστάσεις του. Αυτόν τον ουρανό, αυτό το βιβλίο, «Είμαστε αστρόσκονη» και αυτός ο συγγραφέας, ο Διονύσης Σιμόπουλος, έχουν καταφέρει να μας τον παρουσιάσουν με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και αν θέλετε αγοράστε το.

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής