- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
NASA: Η προσεδάφιση στον Άρη από την πρώτη θέση του Perseverance – η πρώτη ηχογράφηση στον κόκκινο πλανήτη
Νέο βίντεο από το ρόβερ Perseverance της NASA παρουσιάζει σημαντικά ορόσημα κατά τα τελευταία λεπτά της εισόδου, της καθόδου και της προσγείωσής στον Κόκκινο Πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου, καθώς το διαστημικό σκάφος ακολουθούσε την καθοδική του πορεία, έπεφτε με το αλεξίπτωτο και εκτοξεύτηκε προς την επιφάνεια του Άρη. Ένα μικρόφωνο στο ρόβερ παρέχει επίσης την πρώτη καταγραφή ήχων από τον Άρη.
Από τη στιγμή της εκτίναξης του αλεξίπτωτου, το σύστημα κάμερας καλύπτει ολόκληρη τη διαδικασία καθόδου, δείχνοντας μέρος της έντονης διαδρομής του ρόβερ στον κρατήρα Jezero του Άρη. Τα πλάνα από τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας στο διαστημικό σκάφος ξεκινούν 11 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, δείχνοντας την υπερηχητική ανάπτυξη του πιο μεγάλης μάζας αλεξίπτωτου που έχει σταλεί ποτέ σε άλλο κόσμο και τελειώνει με το που πατάει το ρόβερ στον κρατήρα.
Ένα μικρόφωνο που είναι προσαρμοσμένο στο ρόβερ δεν συνέλεξε χρησιμοποιήσιμα δεδομένα κατά τη διάρκεια της καθόδου, αλλά η εμπορική τυποποιημένη συσκευή επέζησε της υψηλής δυναμικής της καθόδου στην επιφάνεια και έπιασε ήχους από τον κρατήρα Jezero στις 20 Φεβρουαρίου. Περίπου 10 δευτερόλεπτα στα 60- δευτερόλεπτα ηχογράφηση, ακούγεται ένα Αρειανό αεράκι για λίγα δευτερόλεπτα, όπως και οι μηχανικοί ήχοι του ρόβερ που λειτουργεί στην επιφάνεια.
Πηγή: NASA