Επιλεγμένα

NASA: Η προσεδάφιση στον Άρη από την πρώτη θέση του Perseverance – η πρώτη ηχογράφηση στον κόκκινο πλανήτη

Από στις 22 Φεβρουαρίου 2021

Νέο βίντεο από το ρόβερ Perseverance της NASA παρουσιάζει σημαντικά ορόσημα κατά τα τελευταία λεπτά της εισόδου, της καθόδου και της προσγείωσής στον Κόκκινο Πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου, καθώς το διαστημικό σκάφος ακολουθούσε την καθοδική του πορεία, έπεφτε με το αλεξίπτωτο και εκτοξεύτηκε προς την επιφάνεια του Άρη. Ένα μικρόφωνο στο ρόβερ παρέχει επίσης την πρώτη καταγραφή ήχων από τον Άρη.

Από τη στιγμή της εκτίναξης του αλεξίπτωτου, το σύστημα κάμερας καλύπτει ολόκληρη τη διαδικασία καθόδου, δείχνοντας μέρος της έντονης διαδρομής του ρόβερ στον κρατήρα Jezero του Άρη. Τα πλάνα από τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας στο διαστημικό σκάφος ξεκινούν 11 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, δείχνοντας την υπερηχητική ανάπτυξη του πιο μεγάλης μάζας αλεξίπτωτου που έχει σταλεί ποτέ σε άλλο κόσμο και τελειώνει με το που πατάει το ρόβερ στον κρατήρα.

Ένα μικρόφωνο που είναι προσαρμοσμένο στο ρόβερ δεν συνέλεξε χρησιμοποιήσιμα δεδομένα κατά τη διάρκεια της καθόδου, αλλά η εμπορική τυποποιημένη συσκευή επέζησε της υψηλής δυναμικής της καθόδου στην επιφάνεια και έπιασε ήχους από τον κρατήρα Jezero στις 20 Φεβρουαρίου. Περίπου 10 δευτερόλεπτα στα 60- δευτερόλεπτα ηχογράφηση, ακούγεται ένα Αρειανό αεράκι για λίγα δευτερόλεπτα, όπως και οι μηχανικοί ήχοι του ρόβερ που λειτουργεί στην επιφάνεια.

Πηγή: NASA

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής