Επιλεγμένα

Nέο σύστημα προώθησης διαστημοπλοίων – Ταξίδι από τη Γη στον Άρη μέσα σε λίγες ημέρες!

Από στις 2 Φεβρουαρίου 2021

Μία φυσικός στις ΗΠΑ σχεδίασε νέο σύστημα προώθησης διαστημοπλοίων, το οποίο στις προσομοιώσεις δείχνει ότι μπορεί να ταξιδεύει στο διαστημικό κενό με ταχύτητες δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές των σημερινών διαστημικών σκαφών.

Η κατάκτηση του Διαστήματος από τον άνθρωπο απαιτεί να έχει στη διάθεσή του ολοένα και ταχύτερα διαστημόπλοια ώστε να μπορεί να καλύπτει όσο το δυνατόν συντομότερα τις αποστάσεις στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος. Αυτήν τη στιγμή έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε τεχνολογίες με τις οποίες το ταξίδι στον Άρη διαρκεί περίπου έξι μήνες. Μία φυσικός στις ΗΠΑ σχεδίασε ένα σύστημα προώθησης το οποίο μπορεί να επιτρέψει σε ένα διαστημόπλοιο να ταξιδέψει από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη σε περίπου δύο εβδομάδες.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι αστροναύτες μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη θα χρειαστούν περίπου δώδεκα μήνες για να πάνε και να επιστρέψουν από τον πλανήτη, συν φυσικά τον χρόνο παραμονής τους εκεί. Η επιστημονική κοινότητα μελετά τις τελευταίες δεκαετίες διαφόρων ειδών ιδέες για να αυξηθεί η ταχύτητα των διαστημοπλοίων έτσι ώστε να μειώνεται όσο γίνεται περισσότερο ο χρόνος ενός ταξιδιού. Μία τέτοια ιδέα είχε η Ιρανοαμερικανίδα φυσικός Φατίμα Εμπραχίμι, η οποία εργάζεται στο Εργαστήριο Φυσικής Πλάσματος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (PPPL) που εδρεύει στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Η Φατίμα Εμπραχίμι επιχειρεί να φέρει επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση με την τεχνολογία που προτείνει για την προώθηση των διαστημοπλοίων. Η Εμπραχίμι σκέφτηκε το 2017 την ιδέα της δημιουργίας ενός πυραύλου που θα χρησιμοποιεί ως προωθητικό σύστημα μαγνητικά πεδία, τα οποία θα εκτοξεύουν σωματίδια πλάσματος (θερμή ηλεκτρικά φορτισμένη ύλη) στο διαστημικό κενό. Σύμφωνα με τον δεύτερο και τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (τη μεταβολή της κινητικής κατάστασης ενός σώματος εξαιτίας της επίδρασης μιας δύναμης και τον τρόπο που ασκούνται οι δυνάμεις μεταξύ των σωμάτων) αυτό το μαγνητικό σύστημα προώθησης θα μπορούσε να παράγει ταχύτητες δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές που αναπτύσσουν τα σημερινά διαστημόπλοια.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News, η Εμπραχίμι όχι μόνο προχώρησε στον σχεδιασμό του συστήματος που είχε εμπνευστεί, αλλά προχώρησε και σε προσομοιώσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι μπορεί πράγματι να λειτουργήσει. «Αυτή η ιδέα αποτελεί προϊόν της ενασχόλησής μου με την πυρηνική σύντηξη. Είναι η πρώτη φορά που προτείνεται η χρήση πλάσματος ως μέσου ανάφλεξης ενός συστήματος προώθησης διαστημικού σκάφους. Το επόμενο βήμα είναι να κατασκευάσουμε ένα πρωτότυπο» λέει η Εμπραχίμι. Όπως είναι ευνόητο, αν το σύστημα αποδειχθεί και στην πράξη λειτουργικό και, φυσικά, ασφαλές θα φέρει επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση.

Πηγή: Protagon.gr

Άλλο μέσο ενημέρωσης

Πρόκειται για ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο τέλος της πληροφορίας που αντλήθηκε από αυτά. Φυσικά ευχαριστούμε τους συντελεστές τους. Στην πληροφορία που αντλείται προστίθεται στο τέλος, συμβολή από το egno.gr, η παραπομπή στην αρχική δημοσίευση - είτε ως επιστημονικό άρθρο, είτε ως έκθεση κλπ.