- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Νέα ανάλυση των δισδιάστατων περοβσκιτών θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον των ηλιακών κυψελών και των LED
Οι τρισδιάστατοι περοβσκίτες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένα υλικά για συσκευές LED και ηλιακά πάνελ, την περασμένη δεκαετία. Ένα βασικό θέμα με αυτά τα υλικά, ωστόσο, είναι η σταθερότητά τους με την απόδοση της συσκευής να μειώνεται γρηγορότερα από ότι άλλα υπερσύγχρονα υλικά. Η κοινότητα των μηχανικών θεωρεί ότι οι δισδιάστατες εκδοχές των περοβσκιτών θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα απόδοσης. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physical Chemistry Letters, ερευνητές από το ATI (Surrey’s Advanced Technology Institute) περιγράφουν λεπτομερώς πώς να βελτιωθούν οι φυσικές ιδιότητες του δισδιάστατου περοβσκίτη που αναφέρεται ως Ruddlesden-Popper.
Η μελέτη ανάλυσε τα αποτελέσματα του συνδυασμού μόλυβδου με κασσίτερο μέσα στη δομή του Ruddlesden-Popper για τη μείωση της τοξικής ποσότητας του μόλυβδου. Αυτό επίσης αφήνει περιθώρια για τη ρύθμιση των βασικών ιδιοτήτων, όπως τα μήκη κύματος φωτός που μπορεί το υλικό να απορροφήσει ή να εκπέμψει στο επίπεδο της συσκευής – βελτιώνοντας την απόδοση των φωτοβαλταϊκών και διόδων εκπομπής φωτός. «Υπάρχει εύλογα μεγάλος ενθουσιασμός σχετικά με τη δυναμική των δισδιάστατων περοβσκιτών, καθώς θα μπορούσαν να εμπνεύσουν μια επανάσταση βιωσιμότητας σε πολλές βιομηχανίες. Πιστεύουμε η ανάλυσή μας για την ενίσχυση της απόδοσης του περοβσκίτη να μπορέσει να παίξει ρόλο στην βελτίωση της σταθερότητας σε χαμηλού κόστους ηλιακή ενέργεια και LED», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Cameron Underwood.
Πηγή: University of Surrey
Περισσότερα στη δημοσίευση: Nonlinear Band Gap Dependence of Mixed Pb–Sn 2D Ruddlesden–Popper PEA2Pb1–xSnxI4 Perovskites.