- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Πηγές νετρίνων υψηλής ενέργειας δείχνουν δεδομένα δέκα χρόνων παρατηρήσεων στην Ανταρκτική
Οι πηγές των κοσμικών ακτίνων είναι ακόμη άγνωστες, καθώς τα φορτισμένα αυτά σωματίδια δεν ταξιδεύουν προς εμάς σε ευθεία διαδρομή μέσω των μαγνητικών πεδίων που παρεμβάλλονται. Τα νετρίνα υψηλής ενέργειας μπορούν ίσως να επιλύσουν το μυστήριο, επειδή προέρχονται από τις ίδιες τοποθεσίες με τις κοσμικές ακτίνες, όμως περνούν μέσα από τα μαγνητικά πεδία ανενόχλητα. Τώρα, ερευνητές στο πείραμα IceCube – έναν ανιχνευτή νετρίνων ενός κυβικού χιλιομέτρου στο πάγο της Ανταρκτικής – έχουν συνδυάσει παρατηρήσεις δέκα ετών στον ανιχνευτή για να προσδιορίσουν δυνάμει εκπομπούς νετρίνων στο διάστημα. Τα αποτελέσματά τους παρέχουν δελεαστικά στοιχεία που εμπλέκουν ορισμένους ενεργούς γαλαξίες ως πηγές των υψηλής ενέργειας νετρίνων και, κατ’ επέκταση, πηγές κοσμικών ακτίνων.
Η εύρεση πηγών νετρίνων στο διάστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν ένας μεγάλος αριθμός νετρίνων υποβάθρου και άλλα σωματίδια που προέρχονται από την ατμόσφαιρα της Γης. Το 2018, το IceCube ανακοίνωσε την πρώτη του ταυτοποίηση πηγής με την ανίχνευση υψηλής ενέργειας νετρίνων προερχόμενα από έναν τύπο ενεργού γαλαξία που ονομάζεται blazar. Το γεγονός συνέβη όταν το blazar εξέπεμψε μια έκλαμψη ακτίνων-γ. Όμως για να προσδιορίσουν αντικείμενα στο διάστημα που μπορούν τακτικά να εκτοξεύουν νετρίνα – εκτός των περιστασιακών γεγονότων όπως οι εκλάμψεις blazar – οι ερευνητές ανάλυσαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο δυνητικές ανιχνεύσεις νετρίνων που συλλέχθηκαν από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Όταν συνέκριναν τα δεδομένα τους, από τα νετρίνα του όλου ουρανού, με έναν κατάλογο δυνητικών εκπομπών νετρίνων, βρήκαν υπερβολικά πολλά νετρίνα να προέρχονται από κατευθύνσεις κοντά σε τέσσερεις ενεργούς γαλαξίες. Ένας από αυτούς τους γαλαξίες, που ονομάζεται NGC 1068 ή Messier 77, συνέπιπτε με το πιο σημαντικό πλεόνασμα νετρίνων στο βόρειο ημισφαίριο, ένα ενεργό σημείο με στατιστική σημαντικότητα 2,9 σ. Η ομάδα ακόμη δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει οριστικά ταυτοποιήσει μια πηγή νετρίνων, όμως μπορεί να έχουν αρκετά δεδομένα για να το κάνουν αυτό σε λίγα χρόνια.
Πηγή: American Physical Society
Περισσότερα στη δημοσίευση: Time-Integrated Neutrino Source Searches with 10 Years of IceCube Data. Physical Review Letters.
Διαβάστε επίσης στο egno.gr: Η παρατήρηση νετρίνου δείχνει μια πηγή κοσμικών ακτίνων υψηλής ενέργειας