- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Σύντομη αναφορά στο βραβείο Nevanlinna που απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη
Το Βραβείο Rolf Nevanlinna απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια, στο μεγαλύτερο συνέδριο στην περιοχή των Μαθηματικών το οποίο οργανώνεται επίσης κάθε τέσσερα χρόνια από την Διεθνή Μαθηματική Ένωση, για εξαιρετικές συνεισφορές στις Μαθηματικές πτυχές της Πληροφορικής Επιστήμης. Η Διεθνής Μαθηματική Ένωση – μια διεθνής μη-κυβερνητική και μη-κερδοσκοπική επιστημονική οργάνωση, της οποίας σκοπός είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στα Μαθηματικά – θεσμοθέτησε το βραβείο αυτό το 1981. Με το όνομά του τιμάται ένας από τους διασημότερους Μαθηματικούς της Φινλανδίας, ο Rolf Herman Nevanlinna ο οποίος γεννήθηκε 22 Οκτωβρίου 1895 και απεβίωσε 28 Μαΐου 1980, έγινε δε περισσότερο γνωστός και τιμήθηκε για το έργο του στην περιοχή της μιγαδικής ανάλυσης.
Στις υπό βράβευση πτυχές περιλαμβάνονται όλες οι μαθηματικές διαστάσεις της επιστήμης των υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων της θεωρίας της πολυπλοκότητας, της λογικής των προγραμματιστικών γλωσσών, της ανάλυσης αλγορίθμων, της κρυπτογραφίας, επεξεργασία της πληροφορίας και μοντελοποίηση της νοημοσύνης. Περιλαμβάνονται επίσης, η επιστημονική υπολογιστική και αριθμητική ανάλυση, οι υπολογιστικές πτυχές της θεωρίας βελτιστοποίησης και ελέγχου, η υπολογιστική άλγεβρα. Το βραβείο, το οποίο περιλαμβάνει χρυσό μετάλλιο – στο χείλος του οποίου αναγράφεται το όνομα του βραβευμένου επιστήμονα – και χρηματικό ποσό 5000 ευρώ, δίδεται σε νέους μαθηματικούς που ήταν μικρότεροι των 40 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς της βράβευσης.
Το βραβείο χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Helsinki και μέχρι τώρα το έλαβαν τρεις επιστήμονες Αμερικανοί (ΗΠΑ), δυο Ινδο-Αμερικανοί, ένας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας από τη Ρωσία, ένας από το Ισραήλ και (τη φετινή χρονιά) ένας από την Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Πηγή: International Mathematical Union