Επιλεγμένα

Σύντομη αναφορά στο βραβείο Nevanlinna που απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

Από στις 2 Αυγούστου 2018

Το Βραβείο Rolf Nevanlinna απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια, στο μεγαλύτερο συνέδριο στην περιοχή των Μαθηματικών το οποίο οργανώνεται επίσης κάθε τέσσερα χρόνια από την Διεθνή Μαθηματική Ένωση, για εξαιρετικές συνεισφορές στις Μαθηματικές πτυχές της Πληροφορικής Επιστήμης. Η Διεθνής Μαθηματική Ένωση – μια διεθνής μη-κυβερνητική και μη-κερδοσκοπική επιστημονική οργάνωση, της οποίας σκοπός είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στα Μαθηματικά – θεσμοθέτησε το βραβείο αυτό το 1981. Με το όνομά του τιμάται ένας από τους διασημότερους Μαθηματικούς της Φινλανδίας, ο Rolf Herman Nevanlinna ο οποίος γεννήθηκε 22 Οκτωβρίου 1895 και απεβίωσε 28 Μαΐου 1980, έγινε δε περισσότερο γνωστός και τιμήθηκε για το έργο του στην περιοχή της μιγαδικής ανάλυσης.

Στις υπό βράβευση πτυχές περιλαμβάνονται όλες οι μαθηματικές διαστάσεις της επιστήμης των υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων της θεωρίας της πολυπλοκότητας, της λογικής των προγραμματιστικών γλωσσών, της ανάλυσης αλγορίθμων, της κρυπτογραφίας, επεξεργασία της πληροφορίας και μοντελοποίηση της νοημοσύνης. Περιλαμβάνονται επίσης, η επιστημονική υπολογιστική και αριθμητική ανάλυση, οι υπολογιστικές πτυχές της θεωρίας βελτιστοποίησης και ελέγχου, η υπολογιστική άλγεβρα. Το βραβείο, το οποίο περιλαμβάνει χρυσό μετάλλιο – στο χείλος του οποίου αναγράφεται το όνομα του βραβευμένου επιστήμονα – και χρηματικό ποσό 5000 ευρώ, δίδεται σε νέους μαθηματικούς που ήταν μικρότεροι των 40 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς της βράβευσης.

Το βραβείο χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Helsinki και μέχρι τώρα το έλαβαν τρεις επιστήμονες Αμερικανοί (ΗΠΑ), δυο Ινδο-Αμερικανοί, ένας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας από τη Ρωσία, ένας από το Ισραήλ και (τη φετινή χρονιά) ένας από την Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Πηγή: International Mathematical Union

 

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.